Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Prinses Máxima sluit VN-Jaar vd Coöperatie af
Prinses Máxima sluit VN-Jaar vd Coöperatie af
02 november 2012

Prinses Máxima: Bankrekening voor 500 miljoen keuterboertjes

Zonder toegang tot financiële diensten voor kleine boeren blijft voedselzekerheid een illusie. Voor prinses Máxima bestaat er geen twijfel over wie de sleutel in handen heeft bij de uitdaging om in de toekomst 9 miljard mensen te voeden. Dat zijn de 500 miljoen keuterboertjes in ontwikkelingslanden. 

De prinses sprak op een bijeenkomst van de Rabobank, georganiseerd ter gelegenheid van het VN-Jaar voor de Coöperaties. Máxima kreeg van VN-baas Ban Ki-moon de opdracht in drie jaar tijd wereldwijd de handen op elkaar te krijgen voor inclusive finance. Haar missie richt zich op de 2,6 miljard mensen die het met minder dan 2 dollar per dag moeten doen en verstoken zijn van financiële diensten als bankrekeningen en verzekeringen.
Dat heeft dramatische gevolgen voor de boeren, en dus voor de voedselvoorziening. Zij hebben geen toegang tot krediet, kunnen geen spaarrekening openen, zich niet verzekeren tegen misoogsten of bouwen aan een pensioen. En dat terwijl, aldus de prinses, veruit de grootste efficiëntieverbetering in de landbouw te realiseren is bij de kleine boeren, die 95 procent van het landbouwareaal in de wereld bewerken.

De inspanningen moeten zich met name richten op vrouwen en jongeren. Vrouwen zijn het meest productief in de landbouw en investeren het rendement in hun gezin. Jongeren kunnen lang niet allemaal werk vinden in de grote steden. Máxima: “Laten we hen weer enthousiast maken voor de landbouw, door ze toegang te geven tot banken, verzekeraars en tot coöperaties.”

Letterlijk zei de Prinses: Misschien verbaast u zich wel over het volgende. Hoewel boeren de wereld moeten voeden, kunnen zij in ontwikkelingslanden niet of nauwelijks terecht bij banken en verzekeraars. Dus hebben boeren geen geld om de periode tussen zaaien en oogsten te overbruggen. Dus krijgen boeren geen kapitaal om hun bedrijf uit te breiden of duurzamer te werken. Dus zien boeren geen kans om nieuwe spullen te kopen, nieuwe landbouwmethoden te leren of een voorraad aan te leggen voor het moment dat marktprijzen stijgen. Dit moet anders. Anders komt voedselzekerheid nooit in zicht.”

Tijdens de bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag lanceerde de Rabobank een nieuwe visie op het voedselvraagstuk, waarin ook de kleine boer centraal staat. Piet Moerland, de CEO van de Rabobank Groep, ziet producentenorganisaties – en liever nog coöperaties – als de beste manier om de nadelen van hun kleinschaligheid en gefragmentariseerde productiestructuur te compenseren. De Rabobank staat klaar om met partners de boeren in ontwikkelingslanden een compleet financieel pakket te bieden. “In de eeuw waarin Afrika een belangrijke plaats in de wereldeconomie zal veroveren”, kan Nederland met z’n verzamelde kennis en ervaring op voedselgebied daar “een onevenredig grote bijdrage aan leveren”.

P+ presenteert de volledige toespraak van prinses Máxima als PDF, zie de linkerkolom, onderaan.
 

Website Food and CooperativesEen bericht van Hans van de Veen
 

Downloads

Meer info download je hier:

Toespraak prinses Maxima (130 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier