Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Freek Thomasson
Freek Thomasson
30 december 2020

Principes boven eigenbelang

In het meningencircus op de social media en de tv van vandaag roept iedereen van alles, zonder daar enige consequentie aan te verbinden. Wie is er nog bereid om grote persoonlijke offers voor een opvatting te brengen? Oud-vakbondsman Freek Thomasson (1944) ging heel ver in het consequent opvolgen van zijn principes. In zijn loopbaan kostte het hem tot vier keer toe zijn werk

Hij trad af als voorzitter van de Dienstenbond FNV toen hij minder steun van het congres kreeg dan waarom hij vroeg. Ook wist China hem via diplomatieke weg te laten overplaatsen bij de International Labour Organisation (ILO). Thomasson leerde Chinese vakbondsmensen wat een vrije vakbeweging was die vrije loononderhandelingen voerde zonder staatsbemoeienis. 

Deze uitgave beschrijft de omzwervingen over de wereld van Freek Thomasson en de principiële keuzes waar hij voor kwam te staan. Weinig mensen weten dat hij uiteindelijk een leerprogramma opzette onder de titel ‘sociale dialoog’, waarin hij de vakbonden uit nieuwe Europese landen (voormalige Oostblokstaten) trainde in het opzetten van een overlegeconomie. Met deze ‘sociale dialoog’ weet Mondiaal FNV vandaag langlopende conflicten te beëindigen door werknemers, werkgevers en overheden samen aan tafel uit te nodigen. Zo maakt ons ‘poldermodel’ in het buitenland nog steeds furore, tot in Peru toe.

Deze minibiografie werd geschreven door Jan Bom, hoofdredacteur van het mediaplatform voor duurzaam ondernemen P+ People Planet Profit. De oud-redacteur van FNV Magazine putte vrijelijk uit de onthullende memoires van Freek Thomasson, die deze na zijn pensionering schreef. 

De prijs van deze dundruk is 5,00 euro, excl. btw. Uitgave van Atticus B.V., 16 pagina’s (gedrukt op FSC gecertificeerd gerecycled papier).

Stuur een mailtje met naam en adres naar: editor@p-plus.nl met vermelding van: ‘memoires Freek Thomasson’.