Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Mossel microplastics
Mossel microplastics
20 december 2020

Microplastics in alle mosselen

Alle mosselen in de supermarkt bevatten microplastics. Dat is een niet zo lekkere mededeling vlak voor de Kerstmaaltijd. Het slechte nieuws komt uit een studie van de Universiteit van Bayreuth, geleid door Prof. Dr. Christian Laforsch. “Als je mosselen eet, eet je microplastics," van hij het onderzoek samen. Ook mosselen uit de Noordzee. De conclusie geldt wereldwijd.

Het Bayreuth-team onderzocht de microplastics in vier mosselsoorten die als voedsel worden verkocht in supermarkten in twaalf landen over de hele wereld. De wetenschappers presenteren hun onderzoeksresultaten in het tijdschrift ‘Environmental Pollution’. 

Alle geanalyseerde monsters bleken microplastic deeltjes te bevatten. De onderzoekers ontdekten in totaal negen verschillende soorten plastic. Polypropyleen (PP) en polyethyleentereftalaat (PET) waren de meest voorkomende soorten plastic. Beide zijn plasticsoorten die heel gewoon zijn in het dagelijks leven van mensen over de hele wereld. 

Om de analyses van mosselen van verschillende grootte vergelijkbaar te maken, werd één gram mosselvlees als vaste referentie gebruikt. Volgens het onderzoek bevatte één gram mosselvlees tussen de 0,13 en 2,45 microplastic-deeltjes. Mosselmonsters uit de Noord-Atlantische Oceaan en de Stille Zuidzee waren het meest verontreinigd. 

Omdat mosselen naast voedseldeeltjes ook microplastic deeltjes uit het water filteren, kunnen bij onderzoek van de mosselen indirecte conclusies worden getrokken over vervuiling in hun herkomstgebieden. De vier soorten mosselen die werden bemonsterd waren de Europese blauwe mossel, de groenschelpmossel, de golvende venus en de Pacifische venusschelp. Alle bemonsterde mosselen zijn gekocht bij supermarkten. 

Sommige soorten mosselen waren gekweekt, terwijl andere in het wild gevangen waren uit de Noordzee, de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan, de Stille Zuidzee, de Zuid-Chinese Zee en de Golf van Thailand.

Dit onderzoek bevestigt eerdere rapporten, waarin ook plastic deeltjes in de maag en darmkanaal van vissen werd gevonden. Nog kleinere nanodeeltjes waren ook in het visvlees gedrongen. Het verschil: een mossel eet je volledig op, een vis wordt eerst nog schoongemaakt. 

Lees meer op de website van de Universität Bayreuth over dit mosselonderzoek