Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 januari 2020

Museum Schiedam koopt werk Jan Eric Visser

Op een julidag in 2017 legden we vast hoe ‘afvalkunstenaar’ Jan Eric Visser (1962) aan een beeld werkte. Als in een trance bewerkt hij de vorm, de oppervlakte krijgt bijna strelend structuur. Het levert een ‘huid’ op die bezoekers van musea en exposities graag willen aanraken, ook al is het kunstwerk gemaakt van oud papier en huishoudelijk afval. Ditzelfde werk is nu aangekocht door Stedelijk Museum Schiedam en te zien vanaf 11 januari op de tentoonstelling ‘De vuilniszak als muze. Schone kunst van Jan Eric Visser’.

We volgen deze kunstenaar nu ruim tien jaar, nadat hij voor P+ ‘Het zwaard van de consument’ maakte, waar Antoinette Hertsenberg van Radar mee op de cover kwam. Het toen nog doorzichtige zwaard was gevuld met niet-organisch huishoudelijk afval. Flesjes, dopjes; al met al liep Hertsenberg tijdens de fotoshoot rammelend door de bossen. Het zwaard hangt nu boven ons hoofd op de werkkamer, om ons dagelijks te herinneren aan de opdracht de wereld schoon te maken.

Deze maatschappelijke opdracht ziet ook het Stedelijk Museum Schiedam voor zich. ‘De kunst van Visser past bij het beleid van het museum om werk te tonen van geëngageerde kunstenaars’. ‘De aankoop vormt een mooie aanvulling op de hedendaagse kunstcollectie’, stelt Catrien Schreuder, hoofd tentoonstellingen en collecties: ‘Daarbij ligt een accent op werk dat je laat nadenken over sociale en maatschappelijke ontwikkelingen.’ Het museum bezit ook werken van de aan Visser verwante kunstenaar herman de vries, die vaak in de natuur gevonden voorwerpen presenteert: bladeren, stukjes steen, aarde. Werken van Visser zijn onder andere te vinden in het museum van Aalst en in de bedrijfscollectie van de Verbeke Foundation. Hij exposeerde eerder  in het CODA Museum in Apeldoorn en in een museum in Tokio, naast tal van galeries.

En wat doet het museum in Schiedam om te voorkomen dat bezoekers de kunstwerken van Visser weer willen aanraken? Het museum meldt daar een bijzondere oplossing voor te hebben gevonden: ‘Hij maakte speciaal voor de tentoonstelling een kleine sculptuur in de vorm van een asterisk. Dit sterretje maakt deel uit van de huisstijl van het museum’. Het museum nodigt bezoekers uit om deze ‘ster gemaakt van afval’ te betasten.

De tentoonstelling opent 11 januari en loopt door tot 22 maart 2020. Het adres: Hoogstraat 112 in Schiedam.

Het Stedelijk Museum Schiedam over de aankoop van een werk van Jan Eric Visser