Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Niels Sprong
Niels Sprong
20 september 2019

Voer voor innovatoren op NBM 2020

Wetenschappers kunnen innoverende bedrijven meer houvast geven dan ze nu hebben. Onderzoek hiernaar wordt gepresenteerd op de internationale conferentie New Business Models (NBM 2020) in Lent-Nijmegen, op 1 en 2 juli 2020. Ook aanwezig zal zijn researcher Niels Sprong, die in de P+ Special van deze week wordt geïnterviewd. De inschrijving voor NBM 2020 is inmiddels geopend. Er zijn slechts 300 plaatsen beschikbaar.

De bestaande systemen zijn taai. Markten veroveren met nieuwe, duurzamer producten en diensten is nog ingewikkelder dan al werd gedacht. Wetenschappers werken zelfs al met een ‘complexity theory’ die vergelijkbaar is met hoe ecosystemen werken. Er zijn heel veel partijen die zich met de innoverende ondernemer gaan bemoeien. Ze helpen soms mee, maar proberen soms ook de verduurzaming tegen te houden.

Sprong (1984) zegt over de stugge werkelijkheid in P+: “We kijken naar theorieën om dynamische systemen beter te kunnen begrijpen. We willen zo meer inzicht krijgen in de non-lineariteit van het marktcreatie-proces.” Met andere woorden: het is niet te voorspellen welke reacties een nieuw duurzaam aanbod gaan veroorzaken.

Sprong deed zijn onderzoek onder leiding van prof. Bas Hillebrand van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is een collega van hoogleraar Jan Jonker, die NBM 2020 in Nederland organiseert. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van Het Groene Brein en NWO, een van de sponsoren van NBM 2020. Formeel heet dit onderzoek van Hillebrand en Sprong ‘Sustainable innovations and their societal impact’

Download P+ Special ‘Niet bang voor het doolhof’

Aanmelding voor NBM 2020 in Nederland

Meer info over het NWO-programma op NBM 2020

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier