Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Start NEx MVO Nederland
Start NEx MVO Nederland
23 januari 2020

Nederlandse economie 12,1 procent duurzaam

De Nederlandse economie is nu voor 12,1 procent duurzaam. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van MVO Nederland, de beweging van ondernemers in de nieuwe economie. De Nieuwe Economie Index (NEx), zoals dit cijfer wordt genoemd, geeft dit jaar voor het eerst het percentage van de Nederlandse economie aan dat circulair, klimaatneutraal en inclusief is, ook in de keten. MVO Nederland streeft naar een percentage van 20 procent in 2025. Nog vijf jaar te gaan, dus.

“Een NEx van 20 procent is wat Nederland nodig heeft om een kantelpunt te bereiken – vanaf dat moment verduurzaamt de economie steeds sneller en is er geen weg meer terug naar de oude economie”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “Met een NEx van 12,1% in 2020 zien we dat het begin er zeker is. Maar er moet dus ook nog enorm veel gebeuren bij Nederlandse bedrijven."
 

In het onderzoek dat werd uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek ligt de focus op de rol van het Nederlandse bedrijfsleven. Hierin verschilt de NEx van bijvoorbeeld de Monitor Brede Welvaart of de Happy Planet Index. Daarnaast geeft de index – in tegenstelling tot andere meetinstrumenten – een ‘distance to target’ weer, wat betekent dat het een verhouding is tot een einddoel. 

De NEx is het gemiddelde van zeven thema’s uit de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland, die alle zeven een eigen NEx-score hebben: Nieuwe rijkdom (9,9 procent), Echte prijzen (17,2 procent), transparante ketens (6,2 procent), inclusief ondernemen (23,8 procent), duurzame energie (6,2 procent), biodiversiteit (8,9 procent) en circulaire economie (12,1 procent).

Van der Heijden over deze percentages: “Opvallend is de score voor circulaire economie, zeker in het licht van het World Economic Forum in Davos van deze week. Daar werd een wereldpercentage van 8,6 procent gepresenteerd. In Nederland scoren we volgens de NEx 12,1 procent, wat laat zien welk deel van producten is gemaakt van hergebruikt materiaal. Daarmee behoren we tot de top van Europa. Ook daar moet natuurlijk nog veel gebeuren, maar we zien om ons heen in ieder geval veel hoopvolle initiatieven in het hergebruik van materialen.”

Het onderzoek van SEO Economisch Onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Rabobank, KPMG, Milgro en IUCN. MVO Nederland gaat het NEx-onderzoek jaarlijks herhalen en verfijnen. Zo wordt steeds duidelijker of het kantelpunt naar een nieuwe economie gehaald wordt. 

Meer informatie over de NEx van MVO Nederland.

 

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier