Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
De ambities van NL Business
De ambities van NL Business
13 juli 2018

Tientallen projecten nieuwe NL Business

Dochteronderneming NL Business van FMO heeft in korte tijd al 45 projecten in de pijplijn. Nederlandse ondernemingen worden met financiële raad en daad bijgestaan om in ontwikkelingslanden activiteiten op te zetten. “Ruim de helft van de projecten die we in portefeuille hebben richt zich op de watersector”, zegt teamleider Aart Mulder in de P+ Special van deze week.

Aart Mulder in P+ over de bijzondere rol van NL Business: “Er zijn volop partijen met prachtige masterplannen en consultancyrapporten. Maar gelijk al een partij aan boord brengen die een bankiersoplossing bedenkt en de kar wil trekken, die zie je niet. Wij bieden iets dat nog niet bestaat: het ontwikkelen van projecten met een bancaire pet op.”

Te vaak sneuvelen veelbelovende projecten in opkomende markten door een gebrek aan financiering in de beginfase. Ontwikkelingsbank FMO gaat zich daarom meer richten op deze ‘Pioneer Gap’. De nieuwe dochteronderneming NL Business werkt in nauwe samenwerking met koepels als het Netherlands Water Partnership en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

NL Business wil in een vroeg stadium meedenken met bedrijven – ook de kleinere – met internationale ambities. 

“Wat wij zien in de markt is dat er altijd ongelooflijk veel geld wordt besteed aan de ontwikkelfase van projecten, maar dat er uiteindelijk veel te weinig van die projecten van de grond komen”, zegt Aart Mulder van NL Business, in P+. “Vaak is dit het gevolg van het onvoldoende rekening houden met de financierbaarheid van een project. Ik denk dat wij daar een oplossing voor hebben door continu wel naar de financiële haalbaarheid te kijken. Wij prikken al snel door een project heen dat straks niet economisch rendabel zal zijn. Dat is echt aanvullend. Ik geloof heel erg in dit verhaal.”

Hulp en handel: de twee zijn niet alleen het domein van minister Sigrid Kaag van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ook ontwikkelingsbank FMO richt zich steeds nadrukkelijker op de belangen van het Nederlands bedrijfsleven. 

De oprichting van NL Business vindt plaats tegen de achtergrond van de aanstaande lancering van Invest-NL, de nieuwe duurzame investeringsinstelling met de Staat als enige aandeelhouder. Met oud-politicus Wouter Bos aan het roer als bestuursvoorzitter krijgt Invest-NL een startkapitaal mee van 2,5 miljard euro, onder meer bedoeld om de energietransitie vlot te trekken. Met geld van pensioenfondsen, verzekeraars of Europese fondsen moet een hefboomeffect ontstaan dat 12,5 miljard euro oplevert. Maar Invest-NL zal zich vooral op de Nederlandse markt richten. NL Business zou in de toekomst de internationale zuster van Invest-NL kunnen vormen, in nauwe samenwerking met RVO. Mulder wil zich er nog niet over uitlaten: “Er zijn diverse scenario’s. Tot duidelijk is welke kant het op gaat zijn we nog terughoudend in onze marketing.” 

De P+ Special beschrijft de eerste 3 Best Practices van NL Business.

Download volledige P+ Special ‘De ambities van NL Business’.

tekst Hans van de Veen

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special 'De ambities van NL Business' (2171 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier