Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
NN duurzaam beleggingsfonds
NN duurzaam beleggingsfonds
06 juli 2020

Alleen NN Duurzaam Aandelenfonds op winst

Misschien is het te vroeg. Toch konden we het niet laten even de schade op te nemen van de coronacrisis op de duurzame aandelenfondsen. Zeg: een tussentijdse halfjaarcheck. Hoe erg is het? Niet best, zoals verwacht. Maar er is een opvallend fonds dat zich met zwarte cijfers volledig onttrekt aan de depressie. Met een fraai rendement van 10,56 procent sinds 1 januari laat het NN Duurzaam Aandelenfonds de hele groene competitie ver achter zich.

We geven ons P+ groene beleggingsmandje in volgorde van rendement sinds 1 januari 2020, stand 6 juli 2020.

NN Duurzaam Aandelenfonds: +10.56

iShares MSCI World SRI: -01,31

Actiam Duurzame Index Wereld: -04,00

Vanguard ESG: -04,56

ASN Milieu & Waterfonds: -05,55

Triodos Global Eqs: -05,65

Robeco Global Sustainable: -07,34

ASN Duurzaam Aandelenfonds: -08,97

UBS ETF SRI: -09,72

ASN Duurzaam S&Mid Cap: -12,56

Kempen Sustainable Eur: -14,58

Ook duurzaam beleggen is geen zaak van haastige spoed. Al deze fondsen, op dat van Kempen na, staan over een periode van drie jaar genomen keurig in de plus. 

Een tweede kanttekening: de duurzaamheidsfondsen laten zich lastig vergelijken qua duurzaamheid. De ene fondsbeheerder is veel strenger dan de andere in het toepassen van duurzame criteria. Het ratingbureau Morningstar geeft daarvoor een indicatie, door maximaal vijf wereldbollen toe te kennen. Het NN Duurzaamheidsfonds krijgt er vier. De collega van de ASN Bank scoort alle vijf bollen.

Het is wel vreemd dat de beurzen al zo snel herstellende zijn, terwijl het coronavirus nog steeds over de wereld raast, vooral in de VS. Toch zijn het vooral de bedrijven in de zich ontwikkelende landen die scherp in waarde zijn gedaald.

Een beleggingstip? Wie rust zoekt moet toch eens naar de groenfondsen van ASN Bank en Triodos kijken. Ze zijn na lang wachten kortgeleden weer opengesteld. De groenprojecten bieden een interessant fiscaal voordeel, soms een kleine koersstijging, maar vooral stabiliteit, gebaseerd op vastrentende obligaties in duurzame projecten. Het is op deze manier indirect mogelijk mee te financieren aan het bedekken van de asfaltjungles van bedrijvendaken in Nederland met zonnepanelen.

We nemen daarom het Groenprojectfonds van ASN Bank mee op onze Watchlist. Keep posted.

Een overzicht van de prestaties van het NN Duurzaam Aandelenfonds door de jaren heen.

Het Groenprojectenfonds ASN Bank.

Het Groenfonds van Triodos Bank.

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

Overzicht groene beleggingsmandje P+ 6 juli 2020 (348 kb)