Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 juli 2020

Grote vermogensbeheerder mijdt Schiphol

NN Investment Partners stopt geen duurzaam geld meer in luchthavens zoals Schiphol. De vermogensbeheerder van de NN Group is het grootste fondshuis van Nederland en met 276 miljard euro aan investeringen onder beheer (op AEGON na) de grootste vermogensbeheerder van ons land. Ook al wordt er op de nationale luchthaven van alles gedaan aan het verduurzamen van gebouwen en elektrisch vervoer over de eigen terreinen, vliegen als kernbezigheid van een luchthaven is en blijft een vervuilende vorm van transport. Het is voor NN IP een lastige beslissing om de groene obligaties van Schiphol te negeren, maar deze keuze is wel gebaseerd op een standaard van investeringseisen die de vermogensbeheerder formuleerde op basis van de akkoorden op de milieutop in Parijs en de SDGs van de Verenigde Naties.

Hoofd verantwoord beleggen Adrie Heinsbroek van NN IP legde op zeer praktische wijze aan de deelnemers aan NBM2020 uit hoe de beslissingen van een duurzame investeerder genomen worden. “Wij zoeken als institutionele belegger vooral naar mainstream bedrijven die duurzaam opereren. We zoeken daarbij naar ondernemingen die ook in de toekomst nog succesvol kunnen zijn. Het is dan de toekomstvisie en werkwijze die het verschil maakt. Wie zit er vooraan in het denken en doen daarover? Wij vinden Microsoft bijvoorbeeld interessant. Velen van ons werken dagelijks met de software. Wanneer Microsoft als doelstelling aangeeft in lijn met de afspraken van Parijs te willen werken aan oplossingen die het energiegebruik van computers zal verminderen, zijn wij niet bang om dat bedrijf in deze werkwijze te ondersteunen.” 

NN Investment Partners komt soms voor de vraag te staan of er nu sprake is van duurzame activiteiten of van een duurzaam businessmodel. Heinsbroek legt uit: “We bekijken daarom naar de hele waardeketen, waarin een onderneming zit. Niet alleen naar de sector. Dan is Neste Oil een interessante onderneming, waar de brandstof diesel compleet opnieuw is uitgevonden, gemaakt van afval en restproducten. Wij vinden Solar Edge ook interessant, een bedrijf dat omvormers voor zonnepanelen produceert. Maar oliebedrijven als Shell, die wel aan duurzame energie zijn begonnen, maar geen duurzame businessmodellen hebben, leveren nieuwe vraagstukken op. Hoe voorkom je greenwashing in de purpose van de onderneming, in het ondernemingsdoel? Dan is het voor ons belangrijk te kijken of en hoe een bedrijf aan duurzame transities bijdraagt. Hoe lost hun businessmodel problemen op? Een mooi voorbeeld is dan Novozymes, een bedrijf dat enzymen maakt. Om te kunnen wassen bijvoorbeeld. Hun product is in staat om wasmachines op lagere temperaturen te laten draaien, en voor het milieu minder gunstige bestanddelen te vervangen.”

Met deze criteria kwam Heinsbroek ook voor de vraag te staan of luchthavens nog wel interessant zijn voor een verantwoorde belegger. Schiphol bijvoorbeeld gaf in 2018 en dit jaar groene leningen uit, green bonds. Toch laat NN Investment Partners deze voor wat ze zijn. Heinsbroek: “We geven wel green credentials, wanneer er een duidelijke energie-efficiëntie is. Een mooi voorbeeld zijn de Green Bonds uit het Duitse Baden-Württemberg (de deelstaat waar Stuttgart ligt), die investeringen in de ‘Energiewende’ ondersteunen. De groene elektriciteit uit het noorden van het land, van windmolens in de Noordzee, moet naar het zuiden worden getransporteerd. Voor ons is dat interessant. Maar een lening die ons niet past is die in vliegvelden, ook niet die van Airport Mexico, waar geld wordt opgehaald voor het neerleggen van tal van zonnepanelen en het overstappen naar elektrisch vervoer. Dat is in onze visie een belangrijke stap, maar nog belangrijker in de afweging vinden wij dat een luchthaven als doel heeft vliegen mogelijk te maken. Het businessmodel van luchthavens is dus vliegen. Voor ons staat dit haaks op ons perspectief van duurzaam beleggen. Daarom beleggen wij niet in luchthavens.. Elk jaar maken wij een rapport waarin we verantwoording afleggen over onze werkwijze waarop wij bedrijven selecteren, die wel of niet voor onze investeringen in aanmerking komen. Dat responsible investing rapport over 2019 is op internet te vinden…”

Website Responsible Investing Report 2019 NN Investment Partners

Website Morningstar over de grootste vermogensbeheerders in Nederland