Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 november 2011

Nacht van de Duurzaamheid: Feest!

Duurzaam Nederland kan dus wel degelijk feest vieren. Het bewijs werd geleverd op de Nacht van de Duurzaamheid, met 4000 mensen die ondernemer Ruud Koornstra als rapper zagen optreden. De tekst over elektrisch rijden ging als volgt:

Emre en……………. Ruud

Ik heb dit geschreven voor iedereen die hier zit.
Neem een elektro-auto in plaats van een Diesel
Ik
denk wel aan mijzelf maar ook aan de Ozon
Doe het vrijwillig want de zon komt ook voor niks op

Het smelt daar op de Noordpool
en jij maar stoer doen met je nieuwe Polo
waar gaat dit heen, hoe lang moet dit nog duren
wanneer gaat het nou eens stoppen met CO2 spuwen

Ik vind het jammer dat het zo gaat
recyclen en al die dingen, nee die zijn er toch niet zomaar
Moeder natuur schreeuwt, vraag het maar aan Ali-B
Gebruik elektrische auto's of neem een fietsje mee

Ik wens het milieu beterschap, niet iedereen snapt dat
zonder het milieu, nergens meer een mens was
geruisloos toeren met zo een auto
Geen benzine, snel laden is ons motto

Refrein

Ik slaap, omhels de nacht en maak me op voor de nieuwe dag
doe ik dat in zes uur terwijl het ook in dertig minuten mag
sneller dan het licht, stil, ik kom er aan,
nog harder dan de kracht van een oplaadpaal.

Dan neem ik het weer over ik ben nog lang niet klaar
ik kan urenlang doorgaan maar of het je raakt
dat is de grote vraag, dus houd je oren open
want al deze zinnen, die heb je hard nodig.

De nacht van de Duurzaamheid kende twee gezichten. Het was een voor de duurzaamheidswereld ongekend feest, met bijzondere bands en zelfs Blof die gratis uit Zeeland was overgekomen. Ook waren nog toespraken, die niet door alle jongeren met 100 procent aandacht gevolgd werden. Maar de jongste duurzaamheidsgeneratie was er en ondernemer Ruud Koornstra van Tendris had met een rappers-act weer eens als eerste in de gaten hoe je zo’n situatie moet aanpakken.

De Nacht van de Duurzaamheid werd gevolgd door een Dag van de Duurzaamheid waar duizenden mensen door heel Nederland hun agenda voor leegruimden. Het idee van Marjan Minnesma van Urgenda is aangeslagen en het heeft het karakter van een blijvende gebeurtenis, die alleen nog maar verder kan groeien. Dit jaar namen er naar schatting 100.000 mensen aan deel.

We sommen opvallende activiteiten op:

+ In Almere opende de winkel DuurzaamAlmere, geopend door burgemeester Annemarie Jorritsma  met als gast Michael Braungart, grondlegger van Cradle to Cradle. 

+ In Utrecht leverden Studenten van de UU en HU onder de vlag vanSustainability Day Een bijdrage leveren aan een duurzame regio, door het opzetten van concrete cases. In dezelfde dag werd ook het IdealenKompas van Greenwish ten doop gehouden, een ‘online wegwijzer voor iedereen met een goed idee waar de samenleving beter van wordt’.

+ In Dordrecht kozen jongeren een Electric Hero, die een elektrische scooter, de beste uit een test van 30 verschillen merken en modellen.

+ Het team van UTZ CERTIFIED deelde gratis koffie uit in de stationshal van Leiden Centraal. Doel: bewustzijn van duurzame koffie-, thee- en cacaoproductie vergroten.

+ In Arnhem werd de E-mobiliteitsscriptieprijs ter waarde van € 10.000,- uitgereikt door Joris Luijendijk en Wubbo Ockels, op de campus van de HAN.

+ In Amsterdam werd weer een nieuwe Green Deal onderndertekend, met 22 partners in de Amsterdam ArenA. Het is een mijlpaal voor de ArenA in het verduurzamen van het stadion. Minister Verhagen was erbij en de betrokken partijen zijn onder andere ABN AMRO, Grolsch, Coca Cola, Catering Club, Randstad, CSU, Van Gansewinkel, Liander, NUON, Ajax, Aegon en Cisco.

+ In Amsterdam opened de eerste Duurzame Vismarkt van Nederland ‘Catch of the Day’ op de Nieuwmarkt.

+ In Delft was ere en demonstratie 3Dprinten in bio based material.

+ In Nijmegen werd de Groene Giraf voor duurzaamste kinderopvang uitgereikt, een prijs voor de groenste kinderdagverblijven.

+ In Rotterdam kregen 50 nieuwe Milieucoaches een opZuinig!-certificaat. De milieucoaches gaan de komende maanden een groot aantal bijeenkomsten organiseren over duurzaamheid in eigen huis.

+ In Tilburg werd de AfvalAfvalbak onthuld, een project van eerstejaars MBO-studenten, gemaakt van afval verzameld in en rond de school.

+ In Roosendaal werden 11 Tips voor Duurzaam Carnavalvieren opgesteld, want de elfde van de elfde is eigenlijk bekender als start van het carnaval, dan als Dag van de Duurzaamheid.

+ Prijsuitreiking MegaWattChallenge; Voor de dag van de duurzaamheid probeerde Aart van Veller voor 1 Megawatt aan besparing realiseren door samen zoveel mogelijk andere bedrijven over te springen op LED verlichting. Alle organisaties die meededen bespaarden samen tenminste €500.000 en 1.000 ton CO2 per jaar. Ze ontvingen een uitgebreide lichtscan.

+ Overal in het land was er de voorleesactie ‘Mr Finney’, op 900 basisscholen en 90 kinderboerderijen. Het is het boek van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma, waarin kinderen wezenlijke vragen worden voorgelegd.