Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bio Fairtrade banaan Agrofair
Bio Fairtrade banaan Agrofair
24 september 2021

Narratief: Hoe lang is een banaan zwanger?

Het duurt ongeveer negen maanden voordat een bananenplant volgroeid is en de eerste tros geoogst kan worden. Toevallig is dat dezelfde draagtijd als die van een mens. En toevallig hebben de Spaanstalige kwekers van bananen ook tal van namen die refereren aan het moederschap. Wanneer de tros tevoorschijn komt uit het bladerdek heet dit ‘parición’, ofwel ‘geboorte’. En wanneer er onderaan de stam nieuwe scheuten ontstaan, heten deze ‘hijos’, ofwel ‘kinderen’. Want deze kinderen zijn de toekomstige bananenplant.

Deze weetjes inspireerden om de P+ Special ‘Je kent mijn niet’ vanuit het narratief van een (Fairtrade) banaan te schrijven. Deze tropische vrucht moet nodig uit de anonimiteit getrokken worden.

Ter inspiratie lazen we over de ‘Actor-Network Theory’ van onder andere Bruno Latour, waarbij voorwerpen een zelfstandige rol spelen en participeren in menselijke systemen. De klassieke tegenstelling tussen ‘mensen’ en ‘dingen’ vervaagt bij Latour. Deze tak van de sociale wetenschappen stelt dat een theorie pas succesvol is wanneer ze erin slaagt een hele reeks elementen (mensen, dingen, concepten) in een bepaalde formatie te mobiliseren. 

Lector Kim Poldner van de Haagse Hogeschool past deze denkwijze toe in een podcastserie over circulaire producten: ‘Wasted Tales’. Door in de huid te kruipen van objecten zoals een zonnepaneel, een mondkapje of een ecologische uitvaartkist geeft ze een stem aan de minder zichtbare aspecten van de circulaire economie. Bij Poldner kregen voorwerpen namen als Eleanor, Huxley en Penelope.

‘Wasted Tales op Spotify’

Download P+ Special over 25 jaar Fairtrade

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier