Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Tjeerd Roorda
Tjeerd Roorda
16 april 2021

Nieuwe post-hbo opleiding Waterstof

Waterstof: het is een van de oplossingen die genoemd wordt als het gaat over de energietransitie. Om ervoor te zorgen dat er voldoende waterstofspecialisten zijn voor de toekomst, sloegen zakelijk dienstverlener Brunel en energie-businessschool Energy Delta Institute (EDI) de handen ineen en lanceerden ze de post-hbo opleiding Waterstof. Tjeerd Roorda volgt deze post-hbo opleiding, om zich verder te verdiepen in het thema waterstof. 

Tjeerd Roorda is al heel zijn professionele carrière actief in de technische wereld. Als afgestudeerd chemisch technicus heeft hij in veel verschillende industrieën gewerkt, waar hij telkens een andere pet op had. Ondanks alle diversiteit gedurende Tjeerds carrière, is hij altijd nauw betrokken geweest bij energieverwerking. En hierover is hij stellig: Nederland is kampioen energie vernietigen. De oplossing is bij Tjeerd al bekend: waterstof. Tjeerd: “Waterstof vormt de toekomst, maar met alleen de techniek komen we er niet.”

De post-hbo opleiding Waterstof duurt negen maanden, waarbij de deelnemers ondergedompeld worden in de technische, economische en juridische kanten van waterstof. “Dát sprak me met name aan in de opleiding,” vertelt Tjeerd. “Er moet een commercieel voordeel zitten aan de overgang naar waterstof, anders gaan organisaties er niet mee verder. Daarnaast spelen wetgeving en regulering hier een belangrijke rol in, wat het juridische aspect van de opleiding weer tackelt. Met deze kennisverbreding op drie aspecten verwacht ik dat ik een belangrijke bijdrage kan leveren aan toekomstige projecten.”

Volgens Tjeerd is waterstof essentieel voor de toekomst. “De aarde is eindig, dus we moeten op zoek naar andere manieren om onze energie op te wekken. Waterstof is heel toekomstbestendig. Direct waterstof opslaan is schoon voor de planeet en gaat niet ten koste van natuurlijke grondstoffen.” 

Vanuit die toekomstvisie hoopt Tjeerd meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen met waterstof. “Ik wil bijblijven met de nieuwste technieken op het gebied van waterstof. Onlangs las ik dat een Israëliër een proces had ontwikkeld waarmee een grote hoeveelheid waterstof vrijkomt voor slechts één euro. Hoe zet je dit, gecombineerd met commercie en wetgeving, in om de doelen van het klimaatakkoord te bereiken? Dat hoop ik onder andere te leren tijdens de opleiding.”

Binnen de drie deelgebieden van de post-hbo opleiding komen er een aantal specifieke onderwerpen aan bod, zoals de energietransitie, de waterstofwaardeketen, transport, regelgeving en systeemintegratie. Deze onderwerpen zijn volgens Brunel noodzakelijk om goede specialisten de arbeidsmarkt op te kunnen sturen, die op hun beurt bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie. 

Hoewel waterstof een goede oplossing lijkt te zijn, ligt er volgens Tjeerd nog wel een flinke uitdaging op de loer: commercie. “Net zoals bij alle andere groene vormen van energie draait het vaak om geld. Het is belangrijk dat de waterstofspecialisten van de toekomst hiervan op de hoogte zijn. Op dit moment levert waterstof namelijk veel te weinig geld op. Tegelijkertijd zijn er wel veel vraagstukken waarop waterstoftechnologie een uitstekend antwoord vormt.”

Om echt impact te kunnen maken, vindt Tjeerd dat de volledige industrie moet veranderen. “Nederland is kampioen in energie vernietigen. Ook hier geldt: er moet een drijfveer zijn voor bedrijven om energie niet meer te verspillen, dus het moet commerciëler gemaakt worden. Gedurende mijn gehele professionele carrière zit ik al op de eerste rij in de energiesector, waardoor ik continu zie hoe dit flink kan verbeteren. Daarom wil ik, met behulp van de opleiding, een stap in de goede richting zetten, om de toekomst ook écht te verbeteren.”

Wil je meer weten over de opleiding? Klik dan hier of bekijk Brunels informatiepagina’s voor opdrachtgevers en specialisten.

Tekst: Mauran Verniers