Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Fietsstad Nijmegen
Fietsstad Nijmegen
26 juni 2016

Nijmegen is European Green Capital

Nijmegen heeft de titel Green Capital 2018 gewonnen en mag zich dat jaar de groenste stad van Europa noemen. De Gelderse stad kreeg heel wat punten vanwege de vele fietsers in de stad.

Nijmegen nam het in de finale van deze Europese competitie op tegen 's-Hertogenbosch en de Zweedse stad Umea.

In een persverklaring liet burgemeester Bruls weten trots te zijn op de prijs. “Dit is te danken aan een grote enthousiaste groep groene doeners die ervoor zorgden dat onze stad steeds duurzamer wordt. Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint”, Aldus Bruls.

Het is de derde keer dat Nijmegen op ging voor deze prijs. Voorgangers zijn onder meer: Stockholm, Hamburg, Nantes, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen. De titel gaat naar een stad die voorop loopt met milieuvriendelijk beleid, zoals duurzame energie, groene economie, duurzaam openbaar vervoer en fietsvervoer, duurzaam afvalbeheer en duurzaam waterbeheer. 

Vanuit Nijmegen reageerde ook GroenLinks ‘verschrikkelijk trots’.  De partij claimt een flink aandeel in het succes te hebben. “Duurzame energie, meer parken, meer fiets, al sinds de jaren ‘90 werken GroenLinks-wethouders daar keihard aan in Nijmegen. Dat betaalt zich uit. De huidige wethouder Harriet Tiemens, maar zeker ook voorgangers Jan van der Meer en Ton Hirdes hebben de afgelopen decennia Nijmegen een groene koers laten varen. Het laat zien dat groene verandering werkt. En we zijn nog lang niet klaar natuurlijk! Wij willen doorgaan met snelle vergroening van energie, met de ontwikkeling van een circulaire economie, van stadsnatuur, met het stimuleren van fietsen. Dit is geen eindprijs, maar een stimuleringsprijs voor ons.”

Woordvoerder duurzaamheid Jos Reinhoudt, senior consultant bij MVO Nederland, noemde daarnaast nog enkele organisaties: “Naast tal van bedrijven ook de mensen van Windpark Betuwe, de Imkervereniging Nijmegen en het IVN.”

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier