Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ruth Nederveen
Ruth Nederveen
24 juni 2018

Noordzeeplastic is een beest

Jarenlang raapte de Noordwijkse Ruth Nederveen alle plastic op dat zij langs het Noordzeestrand vond. De kleurrijkste rotzooi herschikte ze tot verzamelingen, zoals bijvoorbeeld lege aanstekers of werkhandschoenen. De collecties fotografeerde en bundelde ze tot een boekje, onder de titel ‘The Beast’. Zelf plastic opruimen langs het Noordzeestrand kan deze zomer ook weer door aan te sluiten bij de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. 

De boodschap die Nederveen mee wil geven met haar foto’s over het ‘Plastic Beest’ is duidelijk: geniet van het strand, maar neem het plastic dat aanspoelt wel mee.

Alle opbrengsten van ‘The Beast’ gaan naar The Great Bubble Barrier, een Nederlands initiatief dat zich inzet voor het verwijderen van plastic uit rivieren. Het boekje kost 4,99 euro. 

Zaterdag 23 juni heeft burgemeester Rijpstra van Noordwijk ‘The Beast’ in ontvangst genomen.

Nederveen is zeker niet de enige landgenote die het Noordzeestrand opruimt. Elk jaar organiseert Stichting De Noordzee de Beach Cleanup Tour, ook dit jaar weer. Er hebben de afgelopen jaren al meer dan zesduizend vrijwilligers meegewerkt, die samen 57.426 kilo afval hebben opgehaald. Dit jaar is Boskalis de hoofdsponsor. Deze zomer start een noordelijk team op Schiermonnikoog en een zuidelijk team in Cadzand en wordt er naar elkaar toe gewerkt. Per dag wordt een afstand van 10 kilometer opgeruimd. De voorinschrijving staat nog steeds open.

Na de vroege voorjaarsstorm is het eerste opruimwerk al verricht door spontaan gevormde teams, die alle aangespoelde rotzooi op bijvoorbeeld de Neeltje Jans in Zeeland verzamelde.

Bestel het boekje van Ruth Nederveen

Aanmelden voor de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier