Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Olie- gaswinning Noorwegen
Olie- gaswinning Noorwegen
28 februari 2022

Noors gigapensioenfonds weg uit Rusland

Nederlandse pensioenfondsen blijven nog stil, nadat het gigantische oliefonds van Noorwegen bekend maakte alle Russische investeringen terug te zullen trekken. De Noren, rijk geworden door olie en gas, hebben voor 1,3 biljoen dollar in dit fonds zitten, dat vaak voorop loopt in keuzes die te maken hebben met ESG-criteria (milieu, sociaal en governance).

De Noorse regering gaf opdracht aan Norges Bank Investment Management, het vermogensfonds dat is ondergebracht bij de Noorse centrale bank, om alle nieuwe investeringen in Rusland onmiddellijk te bevriezen. Het fonds moet beginnen met het afbouwen van zijn bestaande Russische tegoeden ter waarde van 3 miljard dollar.

Het fonds, 's werelds grootste investeerder in staatsvermogen, had volgens een woordvoerder eind 2021 voor 3,1 miljard dollar aan aandelen in Rusland. Dat komt neer op 0,2 procent van het totaal aan beheerd vermogen van de NBIM.

"Gezien hoe de situatie zich heeft ontwikkeld, achten wij het noodzakelijk om het fonds uit Rusland terug te trekken", zei de Noorse minister van Financiën Trygve Slagsvold Vedum zondag. 

Ook het gigantische Noorse olie- en gasbedrijf Equinor stopt alle investeringen in Rusland en zal een begin maken om alle joint ventures in dit land te stoppen. Het bedrijf zei voor 1,2 miljard dollar in lange termijninvesteringen in Rusland te hebben, eind 2021. De energiegigant opereert al 30 jaar in Rusland en werkt samen met het staatsbedrijf Rosneft. Equinor is voor twee-derde eigendom van de staat Noorwegen. De Financial Times berichtte over dit nieuws.

Detail: helemaal in het noorden van het land grenst Noorwegen aan Rusland.