Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
nudge, the app
nudge, the app
14 november 2011

Nudge: Eerste app om zetjes te geven

 

Nudge gaat de eerste mobiele app lanceren die consumenten moet stimuleren om op een luchtige manier meer duurzaam te leven. Op 30 november tijdens het Nationaal Sustainability Congres in Den Bosch gaat de app live.

Voor wie het nog niet weet: Nudge betekent 'zetje' en staat voor New Union for the Development of a Green Economy. Nudge the World laat spelers zien welke mogelijkheden duurzaamheid biedt. De applicatie zal tientallen laagdrempelige en concrete taken bevatten voor een duurzame lifestyle. Door deze taken te voltooien, worden nieuwe levels ontgrendeld en kunnen spelers beloningen verdienen. Spelers kunnen hun resultaten delen met vrienden. Alle taken zijn in het dagelijks leven toe te passen, en laten zien hoe duurzaam gedrag en geld kan besparen en ook leuk kan zijn.

Lotte Enting van Nudg laat weten: “Het wordt de eerste app die serious gaming combineert met real-life opdrachten, om zo een duurzame lifestyle te stimuleren. Veel bestaande apps zijn helemaal virtueel, en richten zich vooral op bewustwording. Wij brengen juist duurzaamheid dichtbij door mensen te verleiden om hun dagelijks leven daadwerkelijk anders in te richten. Juist door te doen leert men, en dat gaat verder dan een paar schermen en knoppen.”

Nudge-oprichter Jan van Betten voegt toe: ”Nudge gelooft erg in  ‘verandering van onderaf’ en ‘samen’, en daarom sporen we mensen aan om hun eigen suggesties te doen voor nieuwe taken. Daarvoor is er een formulier in de applicatie ingebouwd. De beste en meest originele suggesties voegen we toe aan de app, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen!”

Bijzonder is ook dat Jan van Betten de app meteen internationaal heeft gemaakt: “Nudge the World heeft Engels als voertaal, omdat we niemand willen uitsluiten. En natuurlijk is duurzaamheid een wereldwijd issue. Door de app in het Engels aan te bieden maakt Nudge deze beschikbaar voor reviews en gebruikers binnen en buiten de landsgrenzen; dus letterlijk Nudge the World.”

De app, die voorlopig alleen beschikbaar komt op het Apple-platform, is ontwikkeld in samenwerking met ontwerpbureau Project Helder en ontwikkelingsorganisatie Hivos. 

De App zal dus kosteloos te downloaden zijn via de http://bit.ly/NudgeTheWorld.

Er kan ook gezocht worden in de Apple store, waar de App store in zit. Het is handig om gebruik te maken van de zoekfunctie, waar er zijn al duizenden Apps te krijgen, en sommigen heten zelfs als 'Nudge'. maar hebben een totaal andere functie, zoals timemanagement:
1. Via de 'App Store' applicatie. Dit is een standaard applicatie op elke iPad, iPhone of iPod touch
2. Via iTunes > iTunes Store > Apps