Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Oat Shoes
Oat Shoes
27 januari 2012

Sustainable Hero: OAT Shoes wint

OAT Shoes, het bedrijf achter de ‘schoenen die bloeien’, heeft de Sustainable Hero Award gewonnen, de nieuwe prijs van Beco en Eneco. In de volgende P+ meer over de internationale doorbraak van de OAT’s.

Duurzame ondernemers wind in de rug geven, wil Eelco Rietveld van Beco. De adviseur van het duurzame adviesbureau is bijna net zo trots als de winnaars van de Sustainable Hero Award die hij de hand mocht schudden. De Sustainable Hero Award, in het leven geroepen door Beco en Eneco, is een stimuleringsprijs voor startende duurzame ondernemers om hen helpen een volgende stap te zetten. De prijs: een pakket duurzaamheidsadvies van Beco-experts en een HollandseWind cheque voor bedrijven ter waarde € 2.500,- van Eneco. De winnaar: OAT Shoes, bedenker van hip and happening schoenen op basis van natuurlijke materialen en afbreekbare kunststoffen.

OAT Shoes was een van de elf kandidaten die zich inschreven en vormden een van de vijf genomineerden die beoordeeld werden op een tiental aspecten op het gebied van duurzaamheid, realisme en verdienmodel. Ook de X-factor van de onderneming en product speelde een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze, zegt Rietveld. De prijs heeft niet voor niets de naam Sustainable Hero Award meegekregen: “Dit zijn de echte helden in de transitie naar een duurzame wereld.”

Naast OAT Shoes was er nog een winnaar: BambooBasics won de Sustainble Hero stimuleringsprijs. BambooBasics, die per skype vanuit Madagaskar hun prijs in ontvangt mocht nemen, ontwikkelde een ‘total building concept’ met een concurrerend constructiemateriaal op basis van een slim verduurzamingsproces van lokaal gewonnen bamboe in Madagascar.

Ook in 2012 zetten Beco en Eneco het initiatief van de Sustainable Hero Award voort. De inschrijving voor de tweede editie van de Hero competitie is inmiddels gestart. Ondernemers die na januari 2009 in Nederland een onderneming hebben opgestart op basis van een duurzaam concept kunnen zich melden op heroes.beco.nl. Ook internationale organisaties met een duidelijke link naar Nederland of initiatieven die binnen een  jaar de markt op gaan, kunnen zich aanmelden.

De website van Sustainable heroes

Tekst Marianne Lamers