Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ockels op de Ecolution
Ockels op de Ecolution
14 juli 2012

Wubbo Ockels zeilt oceaan over naar Aruba

De hoogste wetenschapper in de Duurzame Top 100 steekt met zijn duurzame zeilschip Ecolution de ocean over. Hij gaat drie maanden meehelpen met het verder verduurzamen van Aruba.

Aruba loopt volgens Ockels wat duurzaamheid betreft voor op de Nederlandse waddeneilanden, zelfs op Bonaire. Die voorsprong wil Ockels persoonlijk helpen uitbouwen. Daarom steekt hij met zijn inmiddels beroelde zero-emission zeilschip Ecolution de Atlantische oceaan over. Het schip kwam groot in het nieuws toen het zonk, bij de scheepswerf in de stad Groningen. Er zou volgens Ockels sprake zijn geweest van kwade opzet. De oorzaak is echter nooit opgehelderd, daders nooit gevonden en het politie-onderzoek is inmiddels gestaakt.

Wubbo Ockels en minister-president Mike Eman van Aruba zullen volgende week hun plannen verder toelichten. Hun motto is: Een groenere wereld begint op Aruba. Dat begin is trouwens al gemaakt. Aruba is met 20 procent windenergie het groenste land in het Koninkrijk der Nederlanden, volgend jaar wordt al 50 procent uit wind- en zonne energie gegenereerd. Het Kabinet Eman heeft de ambitie om de energievoorziening in 2020 volledig te hebben vergroend. Ockels en Eman tekenden begin juni al een Memorandum of Understanding.

Ockels blijft drie maanden op Aruba om mee te helpen projecten op het gebied van duurzaamheid te ontwikkelen. Premier Eman zal tijdens de briefing tevens een toelichting geven op de samenwerking die Aruba heeft met de door Sir Richard Branson opgerichte Carbon War Room en TNO.

Op de website Ecolutions maakt Ockels bekend dat hij begin 2013 in Aruba hoopt te arriveren. Hij zal dus in de Cariben overwinteren.