Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ode aan de mbo'er
Ode aan de mbo'er
30 november 2022

Ode aan de mbo’er

Duurzame plannen van theoretisch opgeleide beleidsmakers moeten voortaan eerst bij vakopleidingen op mbo-niveau getoetst worden op toepasbaarheid. Dat is de droom van ROC-docent Femke Zwaal.

In de P+ Special van deze week ‘Ode aan de MBO’er’ stelt ze dat het “geen wonder is dat de plannen die beleidsmakers bedenken in praktijk vaak onhaalbaar en onbetaalbaar blijken te zijn. Ook is het niet zo gek dat vakmensen weinig zin hebben om die plannen uit te voeren.”


Onzinnige kloof tussen denkers en doeners

Femke Zwaal, al ruim 25 jaar actief in duurzaamheid, beschreef in haar droom in P+ de terugkeer van het oude gilde van vakmensen en meesters.  “Tussen droom en daad staan helemaal geen wetten in de weg. Het probleem is die onzinnige kloof tussen denkers en doeners.

"Mijn droom is dat theoretische en praktische vaardigheden een gelijkwaardige positie in het onderwijs en in de samenleving krijgen. Ik zou willen dat er niet alleen wordt ingezet op het doorstromen van mbo naar hbo en de universiteit en leidinggevende functies. Ik vind het met de duurzame transitie waar wij voor staan eerder nodig dat vmbo-t, havo- en vwo-leerlingen ook praktische vaardigheden leren. Ik zou willen dat er ook in vervolgopleidingen samenwerking is tussen mbo- en hbo-studenten.

"Wanneer praktische vaardigheden en theoretische kennis met elkaar verbonden zijn als gelijkwaardige componenten voor duurzame oplossingen, kan het onderscheid hoog en laag opgeleid verdwijnen.

"Het enige onderscheid dat dan nog blijft is een verschil tussen ervaren en onervaren vaklieden. Net als vroeger: toen we meesters en leerlingen kenden. Dan hebben we naast een meester in de rechten, ook een meester in de horeca, een meester in de verpleging, of een meester in de autotechniek. En is er geen aparte studentenvereniging voor studenten, maar zijn alle studenten welkom bij het gilde van hun vakgebied. Waar ook een meester mbo’er voorzitter van kan worden.”

Femke Zwaal is docent aan het Koning Willem 1 College in Noord-Brabant, een opleidingsinstituut voor 13 duizend mensen. Daarvoor was zij 25 jaar actief als adviseur MVO en communicatie. Ze werkte onder andere voor MVO Nederland, CSR Europe, Rabobank en Oranje Fonds. 

Downloads

Meer info download je hier:

Ode aan de mbo-er (326 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier