Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jeroen Willemsen van Ojah
Jeroen Willemsen van Ojah
06 juni 2012

Ojah: Vegetarisch vlees hoogste innovatie MKB

Vorig jaar uitgebreid in P+, nu uitgeroepen tot nummer 1 in de MKB Innovatie Top 100. Ojah, makers van vegetarisch vlees met een echte bite. Niet van kip te onderscheiden.

Jeroen Willemsen was de eerste leverancier van de Vegetarische Slager Jaap Korteweg. Toen moest de fabriek nog worden geopend. Inmiddels is dat het geval en mochten hij en zijn mededirecteuren de prijs van het innovatiecentrum Syntens, Octrooicentrum Nederland, Mercedes Benz en NRC Handelsblad in ontvangst nemen.

Ojah produceert in Ochten het product Beeter, op basis van onder andere sojameel. Met Beeter is het mogelijk een breed scala vleesvrije gerechten met vleesgelijkende eigenschappen te maken. Het product laat zich op dezelfde wijze verkleinen, vervormen, marineren, bereiden en presenteren, maar plantaardig meel en water zijn de enige ingrediënten.

Beeter® is glutenvrij, bevat geen zout en bindmiddelen en is 100% plantaardig. Op relevante duurzaamheidcriteria scoort Beeter® drie tot tien keer beter dan groenteburgers en (Hollands) kippenvlees. Door de mogelijkheid om het vleesalternatief op vele manieren te kunnen bereiden en er een eigen draai aan te geven, zijn zowel horecaondernemers als consumenten enthousiast.

Ook de tweede plaats is voor een bedrijf dat innoveert  vanuit duurzaamheid. HeatMatrix uit Rotterdam richt zich op restwarmtewinning en warmte-integratie bij industriële gebruikers van onder andere stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales. De warmtewisselaars zijn drie keer compacter en tien keer lichter dan bestaande wisselaars, corrosieresistent, 100% tegenstrooms en modulair, waardoor ze eenvoudig opschaalbaar zijn en veel ongevoeliger voor vervuiling dan metalen wisselaars.

Er zijn vrijwel geen geschikte technologieën beschikbaar om restwarmte uit grote, gasvormige, corrosieve en vervuilende stromen te ontsluiten. De kunststof HeatMatrix warmtewisselaars  kunnen dat wel! In Nederland gaat nu nog ca. 40% van winbare restwarmte verloren via schoorstenen. Er ligt dus een enorme potentie ligt voor restwarmtewinning. “De Heat Matrix Group uit Rotterdam is een jonge, veelbelovende onderneming die de nieuwe economie aanjaagt met duurzame innovaties,” aldus juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan .I.C.Y. uit Lemmer behaalde de derde plek met de slimme thermostaat die zorgt voor een aanzienlijke besparing. De thermostaat is op afstand te bedienen (zelfs vanuit het buitenland) en is daarmee niet alleen voor consumenten, maar ook voor de recreatiebranche zeer aantrekkelijk. Over Icy uit Lemmer zei de jury: “Het bedrijf heeft niet alleen een slimme thermostaat ontwikkeld, maar laat zien dat kleine bedrijven met slimme en flexibele toepassingen ook een interessante marktpartij kunnen zijn voor een energieleverancier.”
 

De lijst met alle 100 winnaars