Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Plastic Soup Surfer
Plastic Soup Surfer
27 augustus 2016

Oneplanetcrowd verdubbelt cijfers

Oneplanetcrowd ziet een flinke toename in het verstrekken van krediet aan duurzame ondernemers. Het crowdfundig platform verstrekte in de eerste helft van 2016 ruim 4 miljoen euro aan ondernemers. Dat is tweemaal zoveel als in de eerste helft van 2015.

Het is op de website van Oneplanetcrowd ook te zien. De nu nog lopende crowdfunding loopt goed, ook die voor de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, waar ruim 150 funders al ruim 9.000 euro inlegden. Zo wordt de overtocht naar Engeland mogelijk gemaakt op een surfboard gemaakt van kleine PET-flesjes, waar geen statiegeld op zit. En dus vaak op het strand blijven slingeren.

Oneplanetcrowd is het grootste duurzame crowdfundingplatform van Nederland. Sinds de start in 2012 is de onderneming uitgegroeid tot een platform met meer dan 20 duizend actieve investeerders en ruim 13 miljoen euro opgehaalde financiering. Hiermee heeft Oneplanetcrowd voor 140 projecten start- of groeikapitaal gerealiseerd. Het platform heeft een flexibel financieringsmodel met leningen, achtergestelde converteerbare leningen en voorverkoop. Oneplanetcrowd is actief in Duitsland en Nederland.

Op basis van de groeicijfers stelt Oneplanetcrowd dat de markt van financiering stevig aan het veranderen is. “Banken spelen een minder grote rol in het verschaffen van krediet en duurzaam beleggen via crowdfunding heeft in de afgelopen jaren een exponentiële groei doorgemaakt.”

De totaalmarkt van duurzaam beleggen heeft in de afgelopen 15 jaar een forse groei doorgemaakt. In 2014 groeide het totale bedrag dat duurzaam werd belegd of gespaard met 17 procent tot een omvang van 29 miljard euro. Het marktaandeel van duurzaam beleggen steeg in datzelfde jaar naar 12% van de totale markt voor beleggingsproducten. 

Duurzaam beleggen vindt onder meer plaats via crowdfunding. Crowdfunding is een nieuwe vorm van beleggen waarbij een grote groep mensen, de ‘crowd’, individueel een geldbedrag investeert. Samen levert dit een bedrag op waarmee een project of onderneming gefinancierd kan worden.

Net als duurzaam beleggen, is crowdfunding in de afgelopen vijf jaar explosief gegroeid: in de eerste helft van 2016 werd er al 86 miljoen euro geïnvesteerd in crowdfundingprojecten in Nederland. Met de campagne van Peerby vestigde Oneplanetcrowd een record. In een paar dagen werd 2 miljoen euro opgehaald bij 1.052 investeerders.

Crowdfunding biedt beleggers verschillende financieringsopties om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Zo kan de belegger bij Oneplanetcrowd  zowel leningen verstrekken aan gevestigde bedrijven die de volgende stap willen maken als aan gestructureerde energieprojecten met voorspelbare kasstromen. Hierbij ontvangt de belegger periodiek aflossingsbetalingen en rente. Voorbeeld zijn Greentom en energieproject BeGreen. Laatstgenoemde won in 2016 de FushionFinance award tijdens Crowdfunding Day. Daarnaast kunnen converteerbare leningen worden verstrekt aan innovatieve start-ups met sterk groeipotentieel. In  dit geval kan de lening worden omgezet naar aandelen in een veelbelovend bedrijf zoals Snappcar, die meerdere campagnes heeft gevoerd op het platform. De belegger ontvangt in het geval van een converteerbare lening zijn geld terug als het bedrijf wordt verkocht.

Website Oneplanetcrowd