Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
P+ Online Magazine wegenbouw HVC
P+ Online Magazine wegenbouw HVC
30 januari 2016

P+ Online Magazine over circulaire economie HVC

Een wereldprimeur in de week van de circulaire economie. P+ bracht er een Online Magazine over uit. Afval- en energiebedrijf HVC bouwt samen met Boskalis een installatie die as uit de verbrandingsoven omzet in schoon materiaal voor de wegenbouw.

“Ons geschoonde as wordt een volwaardige vervanger van zand bij het aanleggen van wegen", zeggen de initiatiefnemers in deze digitale uitgave, die gratis op internet te lezen is.

Bijzonder aan het nieuwe proces is dat het de bodemassen schoonspoelt. Dit is veel fijnmaziger dan de huidige methode, waarbij de bodemassen worden gezeefd.

Directeur Dion van Steensel (1971) van HVC wordt hiermee zelfs goudzoeker. Volgens onderzoek van het CBS zou in heel Nederland voor 27 miljoen euro aan goud in het afval zitten. Vooral in weggegooide elektronica zitten kleine hoeveelheden edelmetalen. Van Steensel kent zijn marktaandeel. “Je zou een theoretische berekening kunnen maken, die erop uit komt dat wij met deze installatie voor vier miljoen euro aan goud gaan delven. Of die berekening klopt, dat moet ik nog zien. Maar we gaan er de komende jaren aan werken. Het zou leuk zijn voor onze aandeelhouders”, aldus Van Steensel. Naast goud hoopt HVC ook zilver, aluminium, koper en andere zeldzame metalen terug te gaan winnen. “Maar ook de kleinere stukjes ijzer, die de huidige sorteerinstallatie er niet uit haalt. Ook dat is geld waard.”

Lees hier het Online Magazine van P+