Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
statiegeld in het water
statiegeld in het water
29 augustus 2014

P+ onthult eindspel om het statiegeld

Het nieuwe nummer van P+ People Planet Profit onthult het eindspel om het statiegeld. Volgende week donderdag wordt het artikel vrij gegeven en door De Groene Zaak, Tweede Kamerleden en deskundigen op het gebied van afvalbeleid van commentaar voorzien.

Directeur Marga Hoek van De Groene Zaak zal dit nieuws in het perspectief plaatsen van de circulaire economie en de gevolgen hiervan voor Nederlandse bedrijven.

Juist de inname van PET-flessen door supermarkten geldt als een succesvol voorbeeld van het recyclen van materialen. Dit ijkpunt dreigt door een nieuwe ontwikkeling te verdwijnen in Nederland. In de ons omringende landen worden statiegeldsystemen in supermarkten juist uitgebreid, ook met inname van aluminium blikjes. De technologie om dit mogelijk te maken bestaat al, ook de software om kleine PET-flessen van 50 ml in te nemen. Het gaat alleen in Nederland al om naar schatting 900 miljoen kleine flesjes.

Grote kledingconcerns als C&A en H&M ontdekten recentelijk inname van gebruikte kleding als succesvolle aanpak om nieuwe klanten te werven.

De regering wil graag de economische kansen van de circulaire economie voor Nederland benutten, maar dreigt door de lobby van partijen die het statiegeld op PET-flessen willen afschaffen klem te worden gezet.

Bij dit persgesprek zullen ook specialisten van de Tweede Kamer op het gebied van milieu en verpakkingsbeleid aanwezig zijn. Zij hebben zich bereid verklaart direct te reageren op de presentatie van P+ People Planet Profit en De Groene Zaak.  Het overleg in de Tweede Kamer over het statiegeld kent dit najaar een vervolg, op 30 oktober.

Ook vertegenwoordigers van organisaties die het statiegeld willen behouden zijn uitgenodigd, zoals Maria Westerbos en Michiel Roskamp Abbing van de Plastic Soup Foundation en Robbert van Duin van Recycling Netwerk. Ook ‘afvaladvocaat’ Rogier Hörchner zal commentaar leveren op het artikel in P+ en de visie van De Groene Zaak.

DONDERDAG 4 september 2014: 09.00 uur

Het persgesprek zal plaatsvinden in gebouw de Rode Olifant onder voorzitterschap van Maurits Hekking van De Groene Zaak:
Spaces Den Haag,
Zuid-Hollandlaan 7,
2596 AL Den Haag.

Dit pand bevindt zich ‘aan het einde van’ de Utrechtse Baan, vlakbij het Provinciehuis van Zuid-Holland. Het gesprek zal 1 uur duren.

Voor meer informatie:
Jan Bom, hoofdredacteur P+ People Planet Profit
Mob. 06- 27153000
E-mail editor@p-plus.nl

Maurits Hekking, De Groene Zaak
Mob. 06- 46119723
E-mail maurits.hekking@groenezaak.com