Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sharon Reijmers Orbisk
Sharon Reijmers Orbisk
18 november 2022

Orbisk: Voedselafval kost nu 7,00 euro per kilo

Met het stijgen van de voedselprijzen wordt ook het verspillen van voedsel steeds duurder. Dat weten ze nergens beter dan bij Orbisk, waar met behulp van Artificial Intelligence (AI) exact wordt uitgerekend voor welke bedragen er aan eten in de GFT-bak verdwijnt.

‘Food Waste Warrior’ Sharon Reijmers: ”Met het weggooien van een kilo voedsel gooit een professionele keuken van een restaurant, hotelketen, cateraar of zorginstelling nu al gemiddeld 7,00 euro weg.” 

Food Waste Warrior Sharon Reijmers van Orbisk wordt deze week geportretteerd in de P+ Special: ‘Ook voedselafval steeds duurder’. Orbisk werd financieel op weg geholpen door investeringen van onder andere Stichting DOEN en heeft nu zo’n 150 monitoren bij grote keukens staan.

Orbisk weet op basis van enkele jaren ervaring: “Een gemiddelde restaurantketen gooit ongeveer tussen de 80 en 100 duizend euro per jaar aan eten weg. Onze klanten zijn in staat om de kostenpost aan voedselafval met 30 tot 50 procent te verminderen.”


Fotoserie toont wat AI-systeem registreert

P+ toont op een reeks foto’s wat er door ‘grote’ keukens aan voeding wordt weggegooid. De foto’s zijn door een door Orbisk ontworpen apparaat gemaakt, dat de voedselresten door middel van artificial intelligence scant, herkent en weegt. Met alle gegevens uit de database kan een restaurantkeuken precies zien waar het fout gaat.

Reijmers, die eerder bij Unilever werkte: “Gemiddeld komt 20 procent van wat wordt weggegooid vanuit de opslag. Slecht voorraadbeheer. Kroppen sla die bedorven zijn, of producten van over de datum. 50 procent van de voedselverspilling komt vervolgens uit de keuken zelf en bereikt nooit het restaurant. Bij elkaar komt dus 70 procent van het weggegooid voedsel uit de mise-en-place, de voorbereiding. Alles wat de chef heeft voorbereid maar niet is gebruikt en ook niet kan bewaren tot de volgende dag. Dat is veel.”


"80 procent besparing gerealiseerd"

Een cateraar in Rotterdam wist het voedselafval met 62 procent te reduceren, door de salades niet meer allemaal vooraf te mengen. Reijmers geeft in P+ ook het voorbeeld van het LUMC, het Leids Universitair Medisch Centrum, dat zelfs nog hoger scoorde. “Zij zijn ruim twee jaar geleden begonnen met onze monitor en ze zaten in de beginperiode op 551 kilo voedselafval per week, gemiddeld. En dat is gereduceerd tot nu net iets boven de 100 kilo. Dit is een extreem goed resultaat, van ruim 80 procent. Dat is een besparing van meer dan een kwart miljoen euro, als je het omrekent, bij een besparing van 44 duizend kilo aan eten. Oftewel: omgerekend bijna 100 duizend maaltijden in twee jaar tijd.”

Reijmers en haar collega’s bij Orbisk houden ook de stijgende kosten van voeding bij. Door de groothandelsprijzen te verzamelen berekenden ze de ook steeds hogere kosten van verspilling: “Weggegooid voedsel kostte drie jaar
geleden nog 5,50 euro per kilo. Dat is door hogere prijzen van inkoop gestegen naar 7,00 euro per kilo.

 

Downloads

Meer info download je hier:

AI en Voedselverspilling (1967 kb)