Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Steenkoolopslag, foto Mischa Keijser
Steenkoolopslag, foto Mischa Keijser
18 november 2015

Pensioenfonds Zorg en Welzijn weg uit steenkool

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) neemt afscheid van 250 bedrijven met een te hoge CO2-uitstoot. Daaronder ook ondernemingen die in steenkool handelen, voeding voor kolencentrales.

Deze beleggingen moeten in 2020 zijn afgestoten, zo liet het pensioenfonds weten. De CO2-voetafdruk moet dan met 50 procent zijn afgenomen. Daarnaast zal het belegd vermogen in ondernemingen met voorraden fossiele energie met 30 procent zijn gedaald. Namen worden niet genoemd.

Volgens het pensioenfonds verschuiven de miljarden aan pensioenpremies naar meer duurzame bedrijven, die voorop lopen met het terugdringen van CO2-uitstoot. Het geld wordt gehaald uit 'oude' bedrijven en gestoken in CO2-efficiëntere ondernemingen in dezelfde sectoren. Daarnaast wil het pensioenfonds 20 tot 25 miljard euro steken in nieuwe duurzame en 'oplossingsgerichte' bedrijven.

De draai naar minder fossiel en meer duurzaamheid zal niet ten koste gaan van het rendement, zegt PFZW. Bedrijven die een grotere belasting zijn voor het milieu dan hun concurrenten zullen op termijn een slechtere belegging blijken, zegt PFZW. "Sturen op financieel rendement en duurzaamheid gaan elkaar versterken", zegt directeur Peter Borgdorff.

PFZW belegt 161 miljard euro aan pensioenpremies voor 2,5 miljoen werknemers en oud-werknemers uit de sector Zorg en Welzijn.

Vorige maand kondigde pensioenfonds ABP ook aan de pensioenen duurzamer te gaan beleggen, met een vermindering van de CO2-voetafdruk met 25 procent. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland met een belegd pensioenvermogen van 350 miljard euro.
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier