Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Vastgoed, foto P+ People Planet Profit
Vastgoed, foto P+ People Planet Profit
23 oktober 2015

PGGM ziet CO2-uitstoot van elk belegd gebouw

Pensioenbelegger PGGM kan van alle gebouwen waarin geld is belegd zien hoeveel CO2-uitstoot deze veroorzaken. Die uitstoot moet gehalveerd worden.

Het is bijzonder dat PGGM in staat is alle individuele gebouwen door te meten van alle vastgoedpartijen waarin belegd wordt. Deze big data analyse van GeoPhy is zo bijzonder, dat de pensioenbelegger een exclusieve samenwerking is aangegaan. PGGM kan hiermee zelfs eisen stellen aan vastgoedfondsen, om tot betere prestaties te komen, wereldwijd.

Dat gaat niet alleen om big data, maar ook om big money. PGGM beheert in totaal voor zo’n 20 miljard euro aan vastgoed in opdracht van onder meer Pensioenfonds Zorg en Welzijn, Bedrijfstakpensioenfonds Schilders en Stichting Pensioenfonds Huisartsen.

De samenwerking stelt PGGM ook in staat om de CO2-belasting van haar vastgoedportefeuille af te zetten tegen die van de verschillende lokale vastgoedmarkten. Doordat GeoPhy gebouwen onderling vergelijkbaar maakt, kan PGGM zowel bestaande beleggingen sneller verduurzamen maar ook nog doelgerichter nieuw, duurzaam vastgoed toevoegen aan de portefeuille.

Hans Op ’t Veld, hoofd beursgenoteerd vastgoed van PGGM en Teun van den Dries, oprichter van GeoPhy vertelden het Financieele Dagblad dat ze voor de berekeningen de medewerking van de vastgoedfondsen niet nodig hebben. Bekend is nu van ieder gebouw waarin PPGM belegt waar het staat, hoe groot het is, wat voor soort activiteiten er plaatsvinden, wat de bouwkenmerken en het bouwjaar zijn. Deze data moeten voldoende zijn om een CO2-voetafdruk te kunnen maken.

Op ’t Veld vertelde het FD wat PGGM met deze wijsheid gaat doen: “We gaan concreet eisen stellen aan de CO2-reductie. De CO2-belasting van de hele vastgoedportefeuille moet met de helft omlaag.”

Door duurzaamheidseisen te stellen wil Op ’t Veld de kwaliteit van het vastgoed verhogen, en de waarde van de panden laten stijgen. Energiezuinige gebouwen leveren meer rendement op via de huurpenningen, stelt hij.

Vorig jaar heeft PGGM het privaat en beursgenoteerd vastgoed in de hoogste duurzaamheidscategorie, ‘Green Stars’, al verdubbeld. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van GRESB (The Global Real Estate Sustainability Benchmark), een onafhankelijke benchmark die mondiaal de duurzaamheid van vastgoedfondsen en vastgoedondernemingen beoordeelt.

Meer over Geophy over het ontleden van bedrijfspanden