Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Eric Uijen
Eric Uijen
03 september 2021

Pensioenfonds metaalsector uit olie en gas

Pensioenfonds PME heeft afscheid genomen van alle beleggingen in de fossiele olie- en gasindustrie. Het metaalfonds wil zich meer richten op ‘sectoren die de energietransitie mogelijk maken, zoals netbeheer en energieopslag’, stelt PME-bestuurder Eric Uijen. Hij is goed voor een belegd vermogen van 62 miljard euro en belegt namens 630 duizend werknemers en gepensioneerden.

PME wijst op het belang om klimaatverandering aan te pakken. Het haalt daarvoor onder andere het onlangs gepubliceerde rapport van VN-klimaatpanel IPCC aan, evenals rechterlijke uitspraken in de Urgenda- en Shell-zaak. 

‘De roep om aanpak van klimaatverandering is evident’, zegt Eric Uijen, voorzitter van PME. ‘Alles wijst dezelfde kant op, wereldwijd moet en gaat de CO2-uitstoot de komende tien jaar drastisch naar beneden. De gevolgen van klimaatverandering voltrekken zich op dit moment onder onze ogen. Daarom gaan we meer beleggen in sectoren die de energietransitie mogelijk maken, zoals netbeheer en energieopslag.’

Het wachten is nu op het grootste pensioenfonds van het land, het ambtenarenpensioenfonds ABP. Ingewijden zijn bang dat bij dit fonds een nieuwe generatie managers en bestuurders nodig is om de onwrikbare posities in olie- en gasbedrijven in beweging te krijgen. Zorg en Welzijn (PGGM) lijkt eerder een kandidaat te zijn om de metaalindustrie te gaan volgen.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier