Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
 Silvester Povel in overleg met mangokweker Seydou Diamoutènè (rechts) en stafleden van het Malinese Ministerie van Landbouw.
Silvester Povel in overleg met mangokweker Seydou Diamoutènè (rechts) en stafleden van het Malinese Ministerie van Landbouw.
10 december 2011

Senior experts aan tafel met Beatrix en president Mali

De president van Mali schoof aan bij een staatsbanket met koningin Beatrix. Net als vier professionals van PUM, de ontwikkelingsorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf die erg actief is in Mali.

Foto:  Silvester Povel in overleg met mangokweker Seydou Diamoutènè (rechts) en stafleden van het Malinese Ministerie van Landbouw.

Geen Nederlander die niet op de hoogte was van het staatsbezoek eind november van president Touré van Mali aan ons land. Dat kwam vooral door de ontvoering van een 51-jarige Nederlander uit een restaurant in Timboektoe, in het noorden van Mali, een week voor het bezoek. Touré sprak er zijn afgrijzen over uit. En koningin Beatrix bedankte hem tijdens een galadiner voor zijn steun. ‘Wij allen hopen op een goede afloop’, zei de majesteit. Volgens de laatste berichten zijn de Nederlander en vier andere ontvoerden nog in leven.

Bij het galadiner waren vier vertegenwoordigers van PUM Netherlands senior experts aanwezig. De vrijwilligersorganisatie, die Nederlandse professionals koppelt aan het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden, is erg actief in Mali. Met 35 missies van vrijwilligers per jaar ondersteunt PUM de private sector in het Afrikaanse land met advies over onder meer bedrijfsvoering, techniek en logistiek.

Ook op het galadiner was Maurits van der Ven, landencoördinator Mali, die hoopt dat de ontvoering van de vijf westerlingen snel en positief ten einde komt. Hij vreest dat de ontvoering het toerisme in Mali, een van de armste landen ter wereld, geen goed zal doen. ‘Het noorden van het land profiteerde enorm van westerse toeristen. Dit zal zeker negatief effect hebben.’ PUM wilde graag zijn werk uitbreiden in het noorden, maar ziet daar voorlopig van af. In het veilige zuiden zal de organisatie zijn missies blijven uitvoeren.

Overdracht van kennis staat hoog op de agenda van de regering in Mali en de missies van PUM worden zeer gewaardeerd door de Malinese regering, zegt Van der Ven. Voor het galadiner ontmoette president Touré directeur Thijs van Praag en voorzitter Bernard Wientjes van PUM en afgevaardigden van het Nederlandse bedrijfsleven. De president liet zich bijpraten over de PUM-projecten in zijn land. Nederlandse experts adviseren in het Afrikaanse land onder andere een biodieselfabriek, meubelmakerijen en de Kamers van Koophandel. In juni gaf PUM het startschot voor zijn 30 duizendste project, bij toeval in Mali, waar een bakkerij in Sikasso advies kreeg van een  gepensioneerde Nederlandse bakkerexpert.  

Een van de meest recente missies in Mali was die van senior expert Silvester Povel, die op tijd in Nederland terugkeerde voor het galadiner met de koningin. De irrigatiedeskundige, die onder meer werkte bij de Universiteit Wageningen en jarenlang als ontwikkelingswerker in Afrika, adviseerde een mangokweker. Povel: ‘Deze boer is net gestart met het kweken van mangobomen, die pas over vijf jaar vrucht dragen. Ik heb hem geadviseerd hoe hij tot die tijd ander fruit en groenten kan kweken om rond te komen en hoe alle gewassen voldoende water krijgen. De helft van het jaar is er geen regen in Mali, dus een goed irrigatiesysteem is van groot belang.’

Het was niet Povel’s eerste ontmoeting met een lid van het koninklijk huis. In de jaren 70 brachten koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek aan Tanzania waar de irrigatiedeskundige hen ontmoette. ‘Ze zaten onder het stof van een trip door een natuurpark, maar wilden zich niet omkleden voor de borrel. Juliana vond dat de gasten al lang genoeg hadden gewacht op hun komst.’

Een bericht van Bart Speleers