Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Beleggen in bos
Beleggen in bos
23 november 2021

Particulier beleggen in bos en hout lastig

Vorige week kondigden we de start van het ASN Biodiversiteitsfonds aan. Dat blijkt nog meer bijzonder dan gedacht. Een deel van dit fonds zal in duurzame bosbouw investeren. Dat lijkt niet uniek, want voor de particuliere beleggers zijn er al sterk gespecialiseerde bos- en houtgerelateerde fondsen op de markt, zoals een tracker van iShares en een fonds van Pictet. Ze zijn in Nederland alleen niet via grote banken of beleggingsplatforms te koop.

De twee ‘timberfondsen’ die we bekeken, hebben een heel mooi rendement. Op lange termijn, maar zeker ook dit jaar. Hout en papier zijn momenteel schaars op de grondstoffenmarkt. Dat vertaalt zich naar hogere prijzen voor houtgerelateerde producten en dat is heel goed te merken in de bouw. Ook de beurskoersen van bedrijven in bosbouw laten gemiddeld een stijging zien.

Het minst risicovolle en goedkoopste fonds is altijd een tracker. Dit omdat het een spectrum van honderden ondernemingen omvat, in het geval van iShares Global Timber zelfs 215. Deze tracker is eigendom van vermogensreus Blackrock en krijgt van het ratingbureau Morningstar een gouden predikaat, met het maximum van 5 sterren voor rendement.

Wie op 1 januari investeerde zou vandaag een koerswinst van 20,15 procent gerealiseerd hebben. Dat is niet de grootste uitschieter tussen alle vuurpijlen die dit jaar vanaf de beursvloeren omhoogschieten, maar voor een grondstof als hout- en houtgerelateerde producten zeker niet slecht. Bedenk hoeveel geduld bosbouwers zelf moeten uitoefenen voordat er na de aanplant van jonge boompjes eindelijk een keer iets verdiend kan worden. Een boom plant je eigenlijk voor je kinderen. In dat licht gezien is de kortetermijnwinst van het iShares Global Timber & Forest UCITS ETF Wood uitzonderlijk. In het beleggingsuniversum van deze tracker zit ook een fors aandeel in het Europese bedrijf Svenska Cellulosa, een gigantische hout – en papierfabriek.

Een ander houtgerelateerd fonds is dat van de Zwitserse financial Pictet, ook al goed voor 5 sterren van Morningstar (maar zonder een gouden, zilveren of bronzen label). Het is nog meer dan de tracker van iShares op bosbouwgebieden in Noord-Amerika gericht, met aandelen in bedrijven als Weyerhaeuser Co, Rayonier, West Fraser Timber en PotlachDeltic Corp. Het zijn voor ons onbekende namen, die grote bosarealen in Amerikaanse staten bezitten. Niet in de tropen dus, waar de duurzaamheidswereld de focus op heeft gevestigd. Juist daar moeten de nieuwe afspraken van de Klimaattop in Glasgow voor een omkering zorgen: behoud en zelfs uitbreiding van het tropenbos. Het rendement van dit beleggingsfonds Pictet Timber deed het nog beter dan iShares Wood, met een stijgingspercentage van 28,39 procent sinds 1 januari 2021.

Particuliere beleggers die zo’n gespecialiseerd houtfonds via Nederlandse kanalen aan hun beleggingsportefeuille willen toevoegen, zullen wel heel goed moeten zoeken. Wij checkten ING, Rabobank, ABN Amro en DeGiro, maar zagen het fonds van iShares alleen bij de Rabobank te koop staan.  

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier