Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Peter Bakker WBCSD
Peter Bakker WBCSD
23 november 2018

Officier van Oranje Peter Bakker over ‘groei’

De definitie van wat een bloeiende economie is, zal moeten veranderen door maatschappelijke en milieuprestaties te integreren in de kosten van kapitaal voor bedrijven. Dat zei Peter Bakker, CEO van de World Business Council voor duurzame ontwikkeling (WBCSD), na zijn benoeming tot officier van de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheiding is een erkenning voor zijn langdurige toewijding om bedrijven te betrekken bij het aanpakken van mondiale duurzaamheidskwesties.

Bakker ontving de orde ter gelegenheid van het 72-jarig jubileum van Nyenrode Business University, uit handen van Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Stichtse Vecht, namens Koning Willem Alexander van Nederland. Onder de aanwezigen waren mevrouw Neelie Kroes, voormalig rector van Nyenrode, Herna Verhagen, CEO van PostNL en diverse andere prominenten. 

Vorige week was hij ook te gast bij het jubileum van IDH in Utrecht –waar de foto werd gemaakt. Hij wordt ook in de P+ Special van deze week door CEO Sunny Verghesen van Olam genoemd als een van de Hollanders die hem sterk inspireren, naast Joost Oorthuizen van IDH en Paul Polman van Unilever.

De maatschappij waarin we leven zal de komende 15 jaar ongekende transformaties doormaken, volgens Bakker. "Het is tijd om de confrontatie met onze eigen bedrijfsmodellen bruut aan te gaan om ze duurzaam te maken", zei hij. In ruil daarvoor zal dit leiden tot onaangekondigde nieuwe kansen voor bedrijven. 

Peter Bakker is een vooraanstaande businessleader die tot juni 2011 als CFO en vervolgens CEO van TNT NV diende, het wereldwijde transport- en logistiekbedrijf. Onder de leiding van Bakker werd TNT de eerste logistieke partner van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en hielp de VN hongersnood en ondervoeding op wereldwijde schaal aan te pakken. Deze samenwerking gaf een krachtig signaal aan het bedrijfsleven, zowel in Nederland als daarbuiten, dat bedrijven meer aandacht moesten besteden aan kwesties die verband houden met duurzame ontwikkeling. Dit model is inmiddels door veel bedrijven gevolgd

Peter Bakker is voorzitter van War Child Nederland en is lid van adviesraden voor duurzaam ondernemen. Hij ontving eerder de Clinton Global Citizen Award (2009) en de Sustainability Leadership Award (2010).

In 2012 werd Peter Bakker president en CEO van WBCSD in Genève, Zwitserland. WBCSD is een wereldwijde, door leidinggevenden geleide organisatie van meer dan 200 toonaangevende bedrijven die samenwerken om de overgang naar een duurzame wereld te versnellen. WBCSD-lidbedrijven komen uit alle bedrijfssectoren en alle grote economieën, wat neerkomt op een gecombineerde omzet van meer dan USD 8,5 biljoen dollar met 19 miljoen werknemers.

Website WBCSD