Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Piet Hein Eek, foto Anne Hamers
Piet Hein Eek, foto Anne Hamers
14 juli 2012

Op een natte zomerdag naar Piet Hein Eek

 

Piet Hein Eek maakte furore met meubels van sloophout. Je kunt ze vandaag niet meer missen. Maar hij bleef niet stilstaan en ontwikkelde vele andere designs. In het volgende nummer van P+ vertellen we daar meer over. Hier alvast een voorproefje van zijn doosje in een doosje in een doosje.

Het 'doosje' is exemplarisch voor zijn werk, vindt Eek: "Het kan niet eenvoudiger en het is met een enorme aandacht en ambacht gemaakt."

Het doosje in een doosje in een doosje is als een Russisch Matroesjka poppetje, alleen dan uit één stuk hout gemaakt, een stuk boom. "Door er elke keer rondom een plak af te zagen en deze plakken te bewerken en weer in elkaar te lijmen kan je met alleen het verlies van de zaagsneden een heel aantal doosjes maken."

En dat is nou precies één van zijn grootste drijfveren: "Iets maken zonder materiaalverlies of juist van afval." Het komt voort uit een 'diepgrondige liefde en respect' voor materialen in zijn algemeen: "In zekere zin geen hele bijzondere eigenschap als je realiseert dat materiaal het belangrijkste bestandsdeel van elk ontwerp is."

Door de wijze waarop de 'doosjes in een doosje in een doosje' gemaakt worden, kijk je als het ware in de boom en zie je hoe deze gegroeid is, inclusief een tak die tot in de kern steekt. "Het was een aangename verrassing toen de natuur ons als het ware een cadeau terug gaf."

€ 1100,-, 28 x 18 x 19 cm (6 doosjes)

Waar vind ik het imperium van Eek?

Halvemaanstraat 30
5651 BP Eindhoven
Tel: 040-2856610

openingstijden
maandag t/m zaterdag     10.00-18.00 uur
(het restaurant is op maandag gesloten)
 

De winkel van Piet Hein Eek

Tekst Marianne Lamers, foto Anne Hamers
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier