Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
stientje van veldhoven
stientje van veldhoven
23 november 2018

Van Veldhoven opent plastic sorteerinstallatie

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft de nieuwe Kunststof Sorteer Installatie (KSI) in Heerenveen geopend, die HVC, Omrin en Midwaste samen hebben gebouwd. Op een moderne manier wordt hier jaarlijks ruim 65 kiloton kunststof gesorteerd, maar ook blik en karton. P+ maakte een Special over deze fabriek waar plastic wordt gescheiden en geschikt gemaakt voor een tweede leven.

De reacties van de initiatiefnemers:

Dion van Steensel (directeur HVC groep): “De hoeveelheid ingezameld plastic verpakkingen, blik en drinkpakken is enorm toegenomen. Ik ben er trots op dat we deze stroom nu nog beter kunnen sorteren. Met de komst van KSI zetten we weer een belangrijke stap in het sluiten van de keten. Maar we zijn er nog niet; we doen er alles aan om toe te werken naar hoogwaardige recycling van verpakkingen.”

Machiel van Haaften (directeur Midwaste): “Er is in Nederland een tekort aan sorteercapaciteit voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Als regieorganisatie heeft Midwaste er groot belang bij dat deze capaciteit wordt uitgebreid. De komst van de KSI is dan ook een welkome en broodnodige aanvulling op de capaciteit in Nederland.”

John Vernooij (directeur Omrin): “Om de circulaire economie te versnellen is het essentieel dat we samenwerken. De KSI op Ecopark De Wierde in Heerenveen is hier een lichtend voorbeeld van. Om meer uit het kunststof te halen en het écht een tweede leven te geven, moet de kwaliteit van het gesorteerde materiaal zo hoog mogelijk zijn. Kwaliteitsbewaking heeft bij de KSI dan ook de hoogste prioriteit.”

Download P+ Special: 'Zo krijgt uw plastic een tweede leven'

Foto: Jeannette de Groot