Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ProjectX Haren
ProjectX Haren
24 september 2012

Project X Haren ook langs bij Duurzaam Nieuws

Vooraf relschoppers via social media opsporen en beboeten. Dat is de mening Peter van Vliet, eigenaar van de website Duurzaam Nieuws. En inwoner van Haren, het slagveld van het ongewenste verjaardagsfeestje Project X Haren.

We citeren Van Vliet, die op zijn website meldt dat het vrijdag ‘geen onverdeeld genoegen was’ om in deze anders zo rustige plaats te wonen, met een hoog gehalte aan hoogleraren van de Universiteit van Groningen.

Van Vliet concludeert: “Reltoerisme zal net zo een eigen aanpak moeten krijgen. Een aanpak, die gecoördineerd zou moeten worden door teams van specialisten die thuis zijn in de omgevingen waarin de kwaadwillenden zich ophouden en bekend zijn met de media waarmee ze communiceren. Die communicatie vindt vooral plaats in de openbare ruimte van het internet. Preventieve opsporing en beboeten van mensen die via die media vooraf al aangeven dat ze wet en verordening gaan overtreden en anderen daartoe aanzetten, zou dan ook zeker binnen de grenzen van privacy moeten kunnen plaatsvinden.”

De Harenaar vindt ook: “Een duurzame samenleving is een vredelievende en respectvolle samenleving. Maar ook die dient zich te beschermen tegen elementen die de grondslagen van die samenleving structureel bedreigen. Juist de inzet van geavanceerde, geweldbeperkende middelen eigent zich daar voor.”

Van Vliet vraag zich af of deze hype-gebeurtenis voor zijn eigen voordeur de voorbode is van een nieuwe onveiligheid.

Het volledige bericht van Van Vliet.