Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 augustus 2013

CLOSING THE LOOP 2013: Maden kweken

Insectenmeel als duurzaam alternatief voor vismeel, waar nu de oceanen voor worden leeggevist. Dat is waar het bedrijf Protix Biosystems aan werkt. Directeur Kees Aarts vertelt op Closing the Loop 2013 over de nieuwe madenfabriek in aanbouw.

Kweken van maden op vlees dat niet meer geschikt is voor consumptie. Het is een toekomst waar Aarts heilig ingelooft en met hem de Rabobank.  Als partner in het Dutch Greentech Fund investeert de bank mee in dit topvoorbeeld van de circulaire economie.

De cirkel die wordt rondgemaakt begint en eindigt in de supermarkt. Daar wordt vlees opgehaald dat niet tijdig is verkocht en waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Op dit vlees is het heel goed maden kweken. Deze maden, larven en vliegen gaan naar de viskwekerijen. De vis komt uiteindelijk weer in de schappen te liggen.

De nieuwe P+  gaat uitgebreid in op het businessmodel van Aarts, opgeleid aan de TU in Delft. Hij is bovendien een van de presentatoren van de Masterclass Food op Closing the Loop 2013, op de openingsdag 2 oktober. De andere spreker is Jan-Willem Straatsma van FrieslandCampina, die zal vertellen over de speurtocht naar het upcyclen van koeienpoep tot kunstmest, groengas en andere waardevolle toepassingen.

In de PDF van Closing the Loop 2013 staat het volledige programma. De inschrijving is geopend.

Meer over Protix in het nieuwe nummer van P+:

Insectenmeel is niet alleen een interessant alternatief voor vismeel vanwege de hoogstaande kwaliteit, maar ook omdat het duurzamer is dan vismeel. Vismeel is namelijk gemaakt van wildgevangen vis en draagt daardoor bij aan overbevissing. Door de groeiende wereldbevolking en daarmee gepaard gaande toename van de consumptie van vis, vlees en zuivel neemt de druk op vismeel enorm toe. Voor de afnemers en verwerkers van vismeel is de komst van insectenmeel op grote schaal financieel gezien ook interessant. Zeker omdat het aanbod van vismeel niet zo hard meegroeit met de wereldwijde vraag en de prijs van vismeel dus stijgt. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat Peru, de grootste exporteur van vismeel, het quotum voor ansjovisvangst in 2013 met 60 procent heeft teruggebracht.

Als het aan Protix ligt, duurt het niet lang meer voor serieuze volumes insectenmeel afgezet kunnen worden als vervanger van vismeel. “Protix kan insectenmeel tegen een concurrerende prijs maken, op industriële schaal”, zegt investeerder Guus Verhees van het Dutch Greentech Fund in P+. Zowel de prijs als de schaal zijn volgens hem belangrijk om een serieus duurzaam alternatief op de markt te brengen. Daarom ontwerpt het bedrijf, dat de afgelopen jaren vooral bezig is geweest met techniekontwikkeling en het testen van het product, een fabriek om daadwerkelijk op grote schaal te kunnen produceren. De kwaliteit van het product is bovendien een niet te onderschatten aspect van de mate waarin Protix succesvol zal zijn. “De wereld zal niet in een keer massaal overstappen van vismeel naar insectenmeel. Het product wordt daarom uitvoerig getest.”

Het volledige artikel over Protix en het Dutch Greentech Fund is als PDF GRATIS te downloaden, zie de linkerkolom, onderaan.

Meer over het Dutch Greentech Fund

Meer over Protix
 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ artikel over het kweken van maden (303 kb)