Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
puma incycle
puma incycle
17 februari 2013

Puma start Cradle to Cradle sportkledinglijn

Een backpack, schoenen, shirts. Schoenen- en kledingconcern Puma verkoopt vanaf maart een Cradle to Cradle sportkledinglijn: InCycle. Het Duitse merk presenteerde op de conferentie Closing the Loop van P+ al de eerste sportschoen waarvan de werkelijke milieukosten waren meegerekend, maar zet nu nog een stap verder.

Daarnaast start Puma met de inzameling van oude sportkleding door verzamelbakken in de eigen winkels neer te zetten.
Alle producten in de InCycle-collectie voldoen aan de strenge Cradle to Cradle-normen: ze zijn gemaakt van milieuvriendelijke en veilige materialen, ontworpen voor hergebruik -inclusief recycling en compostering, met hernieuwbare energie en weinig uitstoot, gezond watermanagement en onder goede sociale omstandigheden ('social fairness').

In tegenstelling tot gangbare sportkleding en -accessoires zijn de InCycle-producten volledig biologisch afbreekbaar en herbruikbaar, en volgens Puma zijn de milieukosten van bijvoorbeeld de InCycle basketbalschoenen en t-shirts een derde lager dan gebruikelijk. “Puma's InCycle producten zijn een enorme sprong vooruit in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het vergroten van ons duurzame aanbod”, zegt algemeen directeur Reiner Hengstmann van Puma Safe.

Het Cradle to Cradle Products Innovation-instituut is verantwoordelijk voor de C2C-certificering. Voorzitter Bridgett Luther is blij dat een grote speler als Puma voor deze duurzame weg kiest. "De InCycle-collectie zet de standaard voor wat consumenten mogen verwachten van de kleding- en textielindustrie: producten die niet alleen prettig zijn om te dragen en gebruiken, maar die ook van meet af aan zijn ontworpen om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu."

Er zijn twee manieren om de producten af te breken: een technische cyclus en een biologische. In de biologische cyclus worden materialen door micro-organismes afgebroken tot natuurlijke voedingsstoffen, en in de technische cyclus kunnen metalen, textiel en plastics worden teruggewonnen en gebruikt voor nieuwe producten.

Het Bring Me Back-programma moet ervoor zorgen dat de gebruikte spullen weer op de juiste plaats terechtkomen. Puma zet verzamelbakken neer in de eigen winkels en outlets, waarin klanten hun afgedragen sportkleding en -accessoires kunnen deponeren. Er mogen ook niet-Puma spullen in, benadrukt de fabrikant.
 

Persbericht Puma