Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
wooden candle, foto Jan Bom
wooden candle, foto Jan Bom
16 december 2012

Waar CEO’s deze Kerst bang voor zijn

Niet het lage consumentenvertrouwen, maar stijgende energie- en grondstofkosten vormen de grootste bedreiging voor de groei van ondernemingen. Dat vertelden meer dan de helft van de CEO’s aan adviesbureau PwC.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van PwC’s Global Annual CEO Survey. De definitieve versie zal in Davos worden gepresenteerd, tijdens de jaarlijkse managementtop in Zwitserland. Ook Europese businessleiders zijn bezorgd over energie en grondstoffen: maar liefst een kwart geeft aan hier een reële bedreiging in te zien.

Richard Gledhill, partner bij PwC Sustainability & Climate Change zei over deze voorlopige resultaten: "Het bedrijfsleven kan zich prijsschokken op het gebied van energie en hulpbronnen niet permitteren, dus het is geen verrassing dat deze zaken steeds hoger op de lijst van bedreigingen voor hun de toekomstige groeiperspectieven komen te staan.”

Het is jammer dat in deze eerste resultaten deze twee zaken op een hoop worden gegooid. In het geval van energie is er zeker in Nederland of West-Europa geen sprake van een dreigend tekort aan elektriciteit. Wel kunnen de prijzen stijgen, zeker wanneer elektriciteitstarieven gekoppeld zijn aan de prijs voor een vat ruwe olie.

Gledhill zei wel ter toelichting: "De druk op de energieprijzen is nu op dit moment getemperd door de wereldwijde economische teruggang en in Noord-Amerika door de hausse in gas. Maar op de lange termijn worden de prijzen toch omhoog gedreven door de vraag vanuit de opkomende markten, door regelgeving van overheden en de omvang van benodigde investeringen in energie."

Meer dan een derde van de CEO’s is ook bang voor natuurrampen. Vooral wanneer belangrijke handelsknooppunten of cruciale productiegebieden getroffen worden, zou dit een negatieve invloed op bedrijven kunnen hebben, volgens het onderzoek. Het is geen vreemde angst na een jaar waarin de extreme weersomstandigheden breeduit in de kranten hebben gestaan. Zelfs Amerikanen beginnen nu te beseffen dat er toch wel een heel groot en vreemde orkaan over New York is getrokken. Opmerkelijk in dit licht is dat de zorgen het grootste zijn onder Aziatische business-leiders en Afrikaanse CEO’s.

Gledhill maakte een koppeling tussen de klimaatrampen en de toevoer van agrarische grondstoffen, die het meest kwetsbaar is voor droogte of juist enorme hoeveelheden water, in de vorm van overstromingen: “Het risico voor bedrijven wordt gevormd door de steeds meer onvoorspelbare, extreme weersomstandigheden. Deze zorgen voor verstoringen van beleid, van markten en van ketens van toelevering. In directiekamers is er nu discussie over de vraag hoe prijsschokken als gevolg hiervan zijn op te vangen.”

De 795 ondervraagde CEO’s waren afkomstig uit heel Noord-en Zuid-Amerika, Europa, Azië-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika.

Website PwC’s Global Annual CEO Survey