Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
raywaver
raywaver
16 februari 2012

De Raywaver, de alleskunnende lichtmast

 

Het is een windmolen, een ronddraaiend zonnepaneel en een lichtmast tegelijkertijd. Hij heet de ‘Raywaver’ en de allereerste exemplaren staan in de Wijk van Morgen in Heerlen.

De eerste  Raywavers zijn gisteren in gebruik genomen op de leercampus van de Wijk van Morgen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen. Dankzij deze alleskunners kan de experimentele duurzame woonwijk in eigen stroomvoorziening voorzien. De alleskunnende lichtmast is een ontwerp van Cofely, die bovendien medefinancier is van één van de Raywavers.

De Raywaver is een 15 meter hoge mast, waarop zich een windturbine bevindt met een verticale as en een ‘wokkel’ voorzien van zonnefolie en geïntegreerde (straat)verlichting. De turbines zijn buitengewoon stil en nemen weinig ruimte in beslag. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor toepassing in een stedelijke omgeving. Door Raywavers als verlichtingsmasten in de publieke ruimte te plaatsten - langs wegen, spoorwegen, stations, bedrijventerrein en in stedelijke gebieden - ontstaat een lang lint van gratis en duurzame energiebronnen. Cofely is er trots op en stelt: “De vormgeving is functioneel, inventief en aantrekkelijk. De geïntegreerde verlichting verhoogt bovendien de veiligheid.”

De Wijk van Morgen op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis is een demonstratie- en onderzoeksomgeving voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame energievoorziening. Bedrijven, studenten, onderzoekers en overheid werken samen aan projecten en passen de laatste technologische inzichten toe.

Cofely is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het Smart Grid in de Wijk van Morgen. Dit Smart Grid regelt op basis van het energieverbruik het energetische samenspel tussen de gebouwen op de campus, panden in aanbouw en de Raywavers. Ook tekende het bedrijf voor de assemblage en montage van de windturbines. Bovendien legde Cofely de volledige bekabeling aan van de Windturbine, PV-linten en Led verlichting.

Het bouwproject is vooral bijzonder doordat de Raywavers het ook mogelijk maken dat de elektriciteit tijdens de bouw volledig duurzaam wordt opgewekt. Dit is nog nooit eerder vertoond, volgens Cofely. Eén van de bestaande gebouwen op de leercampus is De Knik - een openbare ruimte voor studenten - die volledig duurzaam is gebouwd. Cofely leverde hieraan eerder een belangrijke duurzame bijdrage met de bouw van een systeem voor warmte en koudeopwekking en de installatie van luchtventilatiesystemen.

Het blijft niet bij deze twee Raywavers. Bij de ingang van het Floriadeterrein in Venlo en in Aken komen ze ook te staan. Dit is het begin van een reeks die moet resulteren in de bouw van een fabriek in Limburg voor de productie van deze alleskunners.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat 76.000 medewerkers telt en een omzet van 13,5 miljard euro realiseert in 2010. In 2010 telde Cofely in Nederland circa 7.000 medewerkers en behaalde zij een omzet van ruim 1 miljard. GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 220.000 mensen in dienst en behaalde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro.

 

De Raywaver prototypes kosten 55.000 euro per stuk.

Website van Cofely

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier