Redmond O’Hanlon: Survival
MVO-bedrijven hebben de les van Charles Darwin het beste begrepen. Wie zich aanpast, zal overleven. Maar Redmond O’Hanlon betwijfelt in de nieuwe P+ of deze survival of the fittest nog op tijd komt.
O’Hanlon is naar eigen zeggen honderd jaar te laat geboren. Hij had graag een tijdgenoot willen zijn van zijn grote held Charles Darwin, van Alfred Russel Wallace en Thomas Henry Huxley. Al was het alleen maar omdat de mens in die tijd de schoonheid van de natuur en de kracht van kennis en wetenschap ging waarderen. De mensheid heeft daardoor een grote stap vooruit gemaakt. “Maar weinig mensen vóór Darwin dachten positief over de natuur. De natuur was onvoorspelbaar, gevaarlijk en moest onder controle gebracht worden”, zegt hij met een brede grijns.
Maar de tijd van Darwin was ook de periode waarin de industriële revolutie op stoom begon te komen en dat is het begin van het gestaag oplopen van CO2 in de atmosfeer. “De grafieken over economische ontwikkeling en stijging van broeikasgassen spreken voor zich”, zegt O’Hanlon.
Die uitstoot zal, net als 250 miljoen jaar geleden tijdens het geologische tijdperk Perm, zorgen voor het volledig verdwijnen van het leven op aarde, bekend als de Great Dying. “De enige soort die zal overblijven zijn de kakkerlakken en die zullen zich ontwikkelen tot intelligente wezens die mijn boeken over Darwin in de bibliotheek van Artis zullen terugvinden als archeologische vondsten. Zijn werk zal weer opnieuw bestudeerd worden.”
De toekomstvoorspelling over de kakkerlakken is een grapje van deze halve Schot en halve Ier geboren in Dorset, het zuiden van Engeland. Hij geeft zo een olijke draai aan zijn sombere voorspelling we are all doomed. En dat van een man die op de meest bijzondere plaatsen ter wereld is geweest omdat hij als jongetje in zijn bed met een zaklantaarn Darwins’ ‘Origin of species’ heeft gelezen en in de ban raakte van de man en zijn ideeën. O’Hanlon: “Het waren niet altijd plekken van schoonheid. Zo was ik uitgenodigd door de Noorse regering om een reis te maken langs de Russische grens om de vervuiling met eigen ogen te zien. Noren geloven in de kracht van het mobiliseren van de publieke opinie en wilden graag dat een aantal journalisten en schrijvers de misstanden daar openbaar zouden maken. Maar tegen de Russen heb je weinig kans. Die trekken zich van niemand wat aan. Kijk maar naar hun claim op de Noordpool.”
O’Hanlon tegen P+: “Natuurlijk heb ik waardering voor mensen als Paul Polman van Unilever en Richard Branson van Virgin – hoewel die laatste natuurlijk moet ophouden met de vliegtuigen. Ze doen hun best voor een duurzamere wereld. Maar ik heb twijfels of hun andere manier van ondernemen, vergelijkbaar met de aanpassing van dieren-en plantensoorten, ofwel de survival of the fittest, genoeg is om een tegenwicht te bieden aan de Russen en de Chinezen die nog een keer de industriële revolutie overdoen als markteconomie.”
Hij verwacht niet dat deze landen zich op tijd zullen aanpassen aan het veranderende klimaat. “Het communisme en ook het christendom hebben de mens ver boven alles verheven. De mens mag de aarde en wat er op zit en inzit volledig gebruiken voor zijn eigen gewin en dat zal doorgaan tot moeder aarde helemaal op is. Bij de Chinezen gaat dat nog verder terug. Zij hebben geen boodschap aan de natuur. Ze zijn gewend om alles te eten en te gebruiken.”
Deze coverstory, geschreven door Marleen Janssen Groesbeek, is gratis als PDF te downloaden. Zie de linkerkolom, onderaan.
P+ biedt slechts een kleine selectie van de artikelen op internet aan. Wie geen abonnee is, mist onder andere de volgende artikelen uit het praktijktijdschrift voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
MVO Nederland
Hoe kunnen bedrijven op een zinvolle manier communiceren met hun stakeholders, zonder concurrenten wijzer te maken?
Repair Café
Hoe Martine Postma het probleem oplost van kapotte huishoudelijke apparaten waarvan de reparatie duurder is dan de koop van nieuwe.
Hotels in lege kantoren
Hoe een leegstaand kantoor in een half jaar omgebouwd wordt tot een hotel dat ook nog duurzaam ingericht is.
Energie coöperatie Dordrecht
Hoe laat het afval- en energiebedrijf HVC samen met de gemeente Dordrecht burgers profiteren van duurzaam opgewekte energie?
Ambassade Ghana
Hoe helpt onze ambassadeur in Ghana Nederlandse bedrijven bij het uitrollen van duurzaam ondernemen aan de Afrikaanse westkust?
HIER Klimaatcampagne
Waarom wilde directeur Sible Schöne van de HIER Klimaatcampagne partner worden van energiebedrijf Essent?
Koken op olifantsgras
Hoe een Nederlandse expat in Ethipië helpt met het omzetten van olifantsgras in korrels om te kunnen koken.
Aandeeltje bommenwerper
Hoe kreeg de ASN Bank het bij Philips voor elkaar om de aandelen die het bedrijf had in een toeleverancier van de Joint Strike Fighter van de hand te doen?
Geïntegreerd jaarverslag
Zou het een goede zaak zijn om het duurzaamheidsverslag zo materieel te maken dat het in het reguliere jaarverslag past?
Gispen
Wat een verrassing dat het bij Gispen niet over design gaat, maar over de vraag hoe een nieuwe kantoorinrichting extra omzet tot gevolg heeft.
Zarif Design
Hoe helpt het CBI om West-Europa te interesseren voor klassiek degelijke mode met een moderne twist uit Afghanistan?
Tekst Ton Boender
Columns van Jan Bom, Marleen Janssen Groesbeek en Willem Lageweg
En niet te vergeten de SPECIAL over de Revival van de Coöperatie.
Herman Wijffels
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de coöperaties van toen en die van nu?
Van opa tot kleinkind
Wat gebeurde er sinds het aan land komen van de allereerste coöperatie in Nederland, in het jaar 1795?
Cacao uit de Ivoorkust
Hoe de boeren uit de Ivoorkust hun cacaoplantages veilig stellen door zich in coöperaties te organiseren.
Stil en stabiel
Bas Rüter en Wim Boonstra van de Rabobank verklaren de stille kracht van een economische reus, groter en stabieler dan alle beursgenoteerde ondernemingen bij elkaar.
Markplaats voor zorg
Hoe kunnen coöperaties de toekomst van de zorg betaalbaar en persoonlijker maken?