Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Vegabal
Vegabal
03 april 2022

Regering onderzoekt invoering vleestax

Merkwaardige reacties na aankondiging van het onderzoek naar vleestax door de regering. Alsof er geen betaalbare vegaballen te koop zijn in de winkel.

Ook is de verbazing over het onderzoek vreemd: alsof er al niet jarenlang wordt gedebatteerd over de gevolgen van vleesindustrie op het klimaat en de gezondheid. 

 

Geen 50-50 maar 60-40 verhouding

Dus: heel goed van landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) om de gevolgen in kaart te brengen van een vleestax. Belangrijkste vraag daarbij is: zal een extra belasting op vlees tot gevolg hebben dat mensen meer groenten en met name meer peulproducten gaan eten, om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Hij noemt de 'verschuiving van de eiwitconsumptie' in zijn brief aan de Tweede Kamer.

De Transitiecoalitie Voedsel is ‘verheugd’ dat het kabinet zich bij monde van minister Staghouwer uitspreekt voor het benoemen van doelstelling voor een meer plantaardig eetpatroon: 50:50 in 2030. 

Wel roept Transitiecoalitie Voedsel op tot nog iets meer ambitie: “50/50 in 2030 betekent dat we in de komende 8 jaar slechts 10 procent verschuiven in de verhouding dierlijk / plantaardig”, stelt aldus Natascha Kooiman van de Transitiecoalitie. Zij wil zo snel mogelijk naar een verhouding van 60 procent plantaardig, 40 procent vlees.

Verder vindt de Transitiecoalitie Voedsel het een goede zaak dat minister Staghouwer een onderzoek naar ‘een heffing op vlees in combinatie met een terugsluis richting de producerende sector’ aankondigt.
De Transitiecoalitie Voedsel is verbaasd dat in de politiek alleen al de aankondiging van een onderzoek naar een vleestaks zoveel emotionele reacties oproept. Onderzoek is juist bedoeld om te ontdekken hoe een dergelijke maatregel zo effectief mogelijk in kan worden gevoerd.


"Vegabal voor kleine beurs"

Het onderzoek roept ook in de politiek reacties op. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Staghouwers eigen ChristenUnie zien het nut van een onderzoek wel in, maar andere partijen keerden zich in het verleden tegen het idee. Vooral VVD, CDA en PVV waren altijd fanatieke tegenstanders ervan, maar ook partijen als SP en PvdA zijn terughoudend. Zij maken zich zorgen over de betaalbaarheid van vlees voor mensen met een kleine beurs. 

Misschien zouden ook deze partijen wat meer kunnen studeren op recepten met sperziebonen of hamburgers van plantaardige oorsprong. Ook liggen er al heel lang plantaardige gehaktballen in de schappen. Op internet zijn heel makkelijk recepten te vinden voor eigen varianten: zoals vegetarische kaasballen.

Eerder bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw dat een vleestaks die specifiek ten goede komt aan biologische boeren, een doeltreffend middel kan zijn. De opbrengst van zo’n heffing zou terecht moeten komen bij veehouders, die van dat geld kunnen verduurzamen, zo staat ook in de brief beschreven.


"Betaalbare gezonde duurzame keuzes"

Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord al aan extra belasting te willen heffen op suikerhoudende dranken, en geen btw meer te heffen op groente en fruit. Zo kan de consument gestimuleerd worden om tot betaalbare, en meer gezonde en duurzame keuzes te komen, stelt Staghouwer.

Momenteel is die verhouding nog 60 procent dierlijk, 40 procent plantaardig. Dat doel is niet in beton gegoten, benadrukt hij. “Als ontwikkelingen of nieuwe inzichten ertoe leiden dat een verscherping of versnelling van het doel nodig is, kan dit tot een heroverweging leiden.”