Regio Arnhem-Nijmegen over op lokaal opgewekte groene stroom
Dit maakt energieleverancier Greenchoice bekend. Tot de afspraak hoort niet het leveren van gas. Dat betrekt Greenchoice voor het overgrote deel van Gasterra, de van de Gasunie afgesplitste groothandel. Greenchoice koopt voor een klein deel ook op de Europese groothandelsmarkt gas in.
Gas is niet gecertificeerd
Bestaat de kans dat een deel van dit gas van Gazprom is, het aan de Russische staat gelieerde gasbedrijf waar onder andere Shell en BP de banden mee afstoten? “Dat weten we niet. Anders dan elektriciteit is gas niet gecertificeerd. Je kunt dus de oorsprong van het gas niet achterhalen”, zegt woordvoerder Suzan Keizer van Greenchoice. Deze groene energieleverancier vergroent het geleverde gas door middel van een compensatieprogramma.
Keuze voor eigen stroom
Het maakt de keuze voor ‘eigen’ stroom van steden als Arnhem en Nijmegen alleen maar mooier. “Vijf jaar geleden namen zestien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen de stap om niet meer afzonderlijk, maar samen duurzaam elektriciteit in te kopen”, vertelt Joa Maouche over de beginperiode. Hij is wethouder van de gemeente Renkum en binnen de Groene Metropoolregio bezig met de overgang naar duurzame energie. De gemeenten daagden de aanbieders via een Europese aanbesteding uit, om 100 procent van de stroom uit nieuwe duurzame bronnen in de regio te leveren. Dit was de eerste aanbesteding in Nederland waarin dit zo expliciet werd vastgelegd. Niet eerder is door gemeenten de inkoop van elektriciteit gekoppeld aan duurzaam opgewekte stroom in de regio.
Voor gemeentehuizen, wijkcentra en verkeerslichten
Het aanbod van Greenchoice (voorheen De Groene Stroomfabriek en inmiddels goed voor 600 duizend klanten) en Wiek-II kwam als beste uit de bus. Bij de start van de samenwerking werd 20 procent van de stroom lokaal geproduceerd. Dit kwam van wind- en zonneparken, met lokale energie-initiatieven, van Wiek-II. De overige 80 procent van de stroom bestond uit groene stroom van Greenchoice, van Nederlandse bodem. De ambitie van de gemeenten in de Groene Metropoolregio ging verder: namelijk om alle stroom die de gemeenten verbruiken binnen vijf jaar uit 100 procent lokale duurzame bronnen te laten komen met nieuwe lokale projecten. De gemeenten verbruiken zo’n 80 GWh per jaar, voor onder andere de gemeentehuizen, wijkcentra, sportaccommodaties, verkeerslichten en lantarenpalen.
Ook een drijvend zonnepark
Samen met Wiek-II zijn verschillende wind- en zonneparken en zonnedaken gerealiseerd om de gemeenten in de Groene Metropoolregio van lokale groene stroom te voorzien. Onder andere via Windpark en Zonnepark Koningspleij, Solarpark Lingewal, Windpark Nijmegen-Betuwe, Drijvend zonnepark Lingewaard en zonnedaken in Berg en Dal. Hoe het werkt? Greenchoice koopt deze lokale groene stroom in en is uiteindelijke de stroomleverancier van de gemeenten. De projecten die lokale energie leveren zijn meestal in eigendom van lokale energie-coöperaties. Een deel van de opbrengst komt via een Omgevingsfonds ten goede aan de omgeving van de projecten. Ook het onderhoud van de wind- en zonneparken is zoveel mogelijk lokaal uitbesteed. Op deze manier profiteren inwoners en lokale partijen zoveel mogelijk. Nu de doelstelling is gehaald, hebben de gemeenten de samenwerking met Greenchoice verlengd met nog eens vijftien jaar.
De deelnemende gemeenten binnen de Groene Metropoolregio zijn Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Westervoort, Wijchen, Zevenaar (incl. Rijnwaarden; sinds 2018 samengevoegd tot Zevenaar), zodat er nu 16 gemeenten meedoen.