Rendement groene beleggers +35 procent
Groene beleggers werden vorig jaar beloond met toprendementen van meer dan 35 procent. Wie van 1 januari tot en met 31 december trouw bleef aan fondsen van de ASN Bank zag de waarde zelfs met 36 procent stijgen. In he ‘groene fondsenmandje’ dat P+ samenstelde was het hoogste rendement voor beleggers in het NN Duurzaam Aandelenfonds, met 38,61 procent. Dat is stukken hoger dan het gemiddelde van de (niet altijd duurzame) Wereld Aandelen Index, die op 32 procent eindigde.
Deze fantastische jaarrendementen maken het teleurstellende jaar 2018 meer dan goed. Wie toen niet voor november winst nam, dook in de merkwaardige decembermaand stevig in de min. Het is ook achteraf zo’n onverklaarbare dip, dat weer eens gebleken is dat het verstandiger is te beleggen met als uitgangspunt lange termijn denken.
Hier de resultaten van de fondsen in het P+ groene beleggingsmandje, dat we enkele jaren geleden hebben samengesteld op basis van journalistieke research. In alfabetische volgorde de percentages jaarrendendement over 2019:
ACTIAM Verantwoord Index Aandelen Wereld: 31,47 %
ASN Duurzaam Aandelenfonds: 33,14 %
ASN Duurzaam Small & Midkap Fonds: 36,83 %
ASN Milieu % Waterfonds: 36,14 %
Kempen (Lux) Sustainable Europe SM: 27,80 %
NN Duurzaam Aandelen Fonds: 38,16 %
Robeco Sustainanble fonds: 28,10 %
Triodos Global Equity: 24,69 %
UBS ETF MSCI SRI EUR: 31,78 %
Vanguard SRI Global Stock: 29,72 %
Interessant is dat tal van duurzame fondsen de ‘Wereld Aandelen’ Index in 2019 verslaan, die op 32 procent bleef ‘steken’. Ook een prachtig resultaat, zeker in vergelijking met de rente die banken op spaartegoeden vergoeden. Deze kwam in 2019 nauwelijks boven de 0 procent uit.
Voor de samenstelling van dit lijstje is dankbaar gebruik gemaakt van de portefeuilletool van fondsendeskundige Morningstar, die ook sterren geeft voor het groene niveau van een beleggingsfonds. Daarin zitten de nodige verschillen. De ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, neemt daarbij een voortrekkersfunctie op zich, onder andere door als eerste bank ter wereld CO2-neutraal te gaan bankieren. Daarbij is het noodzakelijk beleggingen af te stoten in de fossiele industrie, maar ook machinebouwers die apparaten maken die op benzine of diesel lopen.
Al met al scoorden ook groene beleggingsfondsen het mooiste jaarresultaat sinds 2009, een jaar na de bankencrisis toen de koersen kelderden en er enigszins gecorrigeerd werd. Wie toen instapte en het fonds sindsdien trouw bleef, kan terugzien op een gemiddeld jaarlijks rendement van 10 procent, zowel bij ASN Bank, Triodos als NN (voorheen onderdeel van ING).
Mail voor vragen of opmerkingen naar: editor@p-plus.nl