Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
'The Clearing' Roy Villevoye, Ja Natuurlijk
'The Clearing' Roy Villevoye, Ja Natuurlijk
24 maart 2013

Ja Natuurlijk: Twee superdode lichamen

Zullen wij overleven? Ontzielde lichamen liggen op tentoonstellingsvloer van Ja Natuurlijk. Wat is hier gebeurd? Getroffen door een gifwolk? Het kunstwerk Roy Villevoye dwingt tot participatie. In denken. En voor sommige bezoekers zelfs in doen.

“The Clearing” van Roy Villevoye bestaat uit twee lichamen waarvan alleen de houdingen zo levensecht overkomen, dat ze een echte versie lijken van gruwelijke beelden na rampen op televisie. Dichtbij gekomen is de realiteit nog heftiger. De beelden lijken uit echte huid te bestaan, je ziet haren uit de poriën groeien, moddersporen op de blote voeten. Rare teennagels. Villevoye verslaat Madame Tussaud op haar eigen terrein.

Maar het zijn geen beroemdheden die hier liggen, het zijn een onbekende blanke en een zwarte man. De blanke is de kunstenaar zelf, de donkere man een vriend van hem uit Nieuw-Guinea. Hij heeft de duidelijke trekken van een Papoea. Onduidelijk is wat ze is overkomen. Kogelgaten ontbreken, dus afgeschoten zijn ze niet, als gevolg van uit de hand gelopen legeringrijpen of een hinderlaag. Hun gelaatsuitdrukking verraadt ook geen samentrekkingen als gevolg van biologische wapens, een gifwolk, alhoewel ze er nou niet bepaald vredig bij liggen. 

Om de gezichten goed te zien moet de bezoeker om de twee beelden heenlopen. Hoe voelt het om daar te liggen? Een bezoekster probeert het uit. Het maakt dit beeld door de behoefte tot begrijpen en participeren tot het sterkste van de hele tentoonstelling.

Uit de tentoonstellingscatalogus blijkt dat de kunstenaar de bedoeling heeft om duidelijk te maken dat ons iets boven het hoofd hangt dat geen onderscheid maakt tussen culturele verschillen, tussen mensen onderling. We gaan er allemaal aan en dat is het. Heftig, verwarrend. Maar volgens een van de bijdragen in de catalogus toch een ‘ode aan collectieve veerkracht en vriendschap tussen mensen’.

Villevoye (1960) is een Nederlandse kunstenaar, geboren in Maastricht. Hij woonde in de jaren ’80 lang in het voormalige Nederlandse Nieuw-Guinea, bij de Asmat. Zijn thematiek verlegde zich naar culturele verschillen en identiteit, het ongemak tussen twee totaal verschillende werelden. In de dialoog tussen deze culturen onderzoekt hij het primitieve en mytische.


Roy Villevoye op de website van Ja Natuurlijk