Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jeanine Peppink-van der Sterren
Jeanine Peppink-van der Sterren
07 juni 2015

Hoe Royal IHC scheepsbouwers topfit houdt

Schepen bouwen is slopend werk. Toch daalt bij Royal IHC Holding het ziekteverzuim. P+ verklaart waarom.

IHC stelde voor de scheepswerven en andere bedrijfsonderdelen een gezondheidsmanager aan, Mike Lie-A-Lien, een voedingsdeskundige, gedragstherapeut en atletiektrainer in één. In nauwe samenwerking met de top van de onderneming, de OR en een aparte stuurgroep maakte hij afspraken over preventief gezondheidsbeleid.

Dit resulteerde onder meer in het omruilen van vet eten in het bedrijfsrestaurant voor gezonde voeding, een rookverbod buiten de pauzes en voor iedereen een aangepast bewegingsschema, met name voor collega’s met overgewicht. Het gezondheidsbeleid leverde IHC een bekroning op, een gouden certificaat IHMQ, een managementsysteem voor gezondheid.

Jeanine Peppink-van der Sterren (1964) is Group Director SHEQ (Safety, Health, Environment, Quality) en CSR (MVO). Zij nam deel aan de samenkomst van MVO-bedrijven die MVO Nederland bundelt, om te komen tot een beleid ‘Van Zorg naar Voorzorg’. De MVO-manager stelt in de nieuwe P+: “Als we niets hadden gedaan, was het ziekteverzuim waarschijnlijk gestegen.”

Peppink-van der Sterren vertegenwoordigt in de groep deelnemers aan de sessie de ‘werkgever’: “Het gezondheidsbeleid bij Royal IHC is begonnen met het afnemen van een preventief medisch onderzoek bij alle medewerkers. Zo kun je in een heel vroeg stadium ontdekken waar mensen later mogelijk problemen mee kunnen krijgen. Dat is een heel andere benadering dan een seniorenkeuring op hoge leeftijd, waarbij je te laat ontdekt dat er iets scheelt. Door heel vroeg te beginnen kun je juist mensen het heft in eigen handen geven, door vroegtijdig aan het behoud van hun gezondheid te gaan werken. Zo kun je tot op hoge leeftijd goed functioneren, wat belangrijk is nu de pensioengerechtigde leeftijd ook steeds later valt. Tegelijkertijd richten we natuurlijk ook de werkplekken zodanig in dat de werkzaamheden zo min mogelijk belastend zijn, daar waar dat kan. Fysiek werk, dat blijf je houden op een scheepswerf, maar het hoeft niet onnodig zwaar te zijn.”

Peppink-van der Sterren ziet het als een groot voordeel om als bedrijf een gezondheidsbeleid te voeren, ‘want je kunt dingen samen doen’. In P+ zegt ze:”Er is een grote fitnesszaal, die open is op alle werkuren en zelfs daarbuiten. Gezondheidstrainer Mike Lie-A-Lien en fysiotherapeuten zijn daar voor de begeleiding. Er zijn diverse activiteiten, zoals het gezamenlijk trainen voor de marathon van Rotterdam. Roeien, is er ook zo eentje. Maar ook de gezinssituatie wordt in het programma betrokken. Heb jij thuis een kleintje dat leert fietsen, ren daar dan achteraan.”

Er zijn ook aangepaste programma’s: “Voor specifieke groepen medewerkers is er een aangepaste training. Heftruckchauffeurs zitten de hele dag op zo’n ding en hebben daardoor zo weinig beweging, zodat de kans groter is om overgewicht te krijgen dan iemand die de hele dag over de werf op en neer sjouwt.”

IHC Royal kan inmiddels bogen op de nodige ervaring: “We meten de resultaten. Het gezondheidsprogramma is al jaren geleden gestart en het ziekteverzuim is afgenomen. Dat is heel positief, want de gemiddelde leeftijd van de medewerkers in de risicogroepen is alleen maar omhoog gegaan. Er zijn heel wat medewerkers die al 30, 40 jaar voor IHC werken. Als we niets hadden gedaan, was het ziekteverzuim waarschijnlijk gestegen.
Ikzelf werk pas sinds kort bij IHC, sinds december 2014.”

Een persoonlijke kanttekening van haar kant: “Wat mij opviel dat het bedrijf dit programma zelf niet zo bijzonder vind, daar zelfs erg bescheiden over is. Tijdens mijn aanstelling was het bijvoorbeeld geen thema. Maar ik heb een behoorlijk referentiekader. Ik heb heel wat bedrijven bezocht en ook als assessor onderzocht, en dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Mijn persoonlijke mening is dat IHC dit gezondheidsprogramma nog veel meer kan ‘uitbuiten’ in de personeelswerving. Het kan een drijfveer zijn om voor IHC te kiezen.”

Website Royal IHC 

Tekst Jan Bom, foto Chris de Bode