Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wineke Haagsma van PwC
Wineke Haagsma van PwC
05 april 2019

SDG Dome van PwC altijd volgeboekt

Van buiten lijkt het op een reusachtige iglo van blauw geschilderd sloophout. Binnen blijkt de koepel een theater te herbergen waar acht mensen met een VR-bril een spectaculaire kijk op de vervuilde wereld te zien krijgen. Kunnen de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN die problemen oplossen? “De Dome is vanaf de start steeds volgeboekt. We hebben in de eerste twee maanden al 2500 deelnemers geteld: 64 per dag”, zegt initiatiefnemer Wineke Haagsma van PwC. Zij nam als hoofd duurzaamheid het initiatief om haar collega’s samen met hun klanten deze experience te laten ondergaan.

De SDG Dome is groot genoeg is om acht bezoekers tegelijkertijd te herbergen. Een 360 gradenscherm vormt de wanden van de Dome en door middel van een VR-bril worden de bezoekers meegenomen op een tocht. De virtuele reis raast langs alle gevolgen van ons menselijk handelen, variërend van de vernietiging van het regenwoud, de vervuiling van drinkwater tot de productie van goedkope goederen in sweatshops. 

Na deze unieke ervaring kunnen de bezoekers als team een game spelen waarmee ze proberen zo snel mogelijk de werelddoelen van de VN op te lossen. Wie kent de feiten? En wie weet welke technologie je kunt inzetten om deze issues op te lossen? In totaal duurt een bezoek 30 minuten.

Wineke Haagsma: “We willen hiermee laten zien dat acties van bedrijven, overheden, andere organisaties, maar ook van individuele burgers impact hebben. Dat je maatschappelijke thema’s kunt meenemen in alles wat je doet. Als je denkt aan de plastic soep in oceanen, de opwarming van de atmosfeer, het smelten van de ijskappen, de afschuwelijke honger in sommige regio’s en de verspilling in andere gebieden, loop je het risico verlamd achter te blijven. Want waar moet je beginnen? Wat kun je doen? De Dome helpt wereldwijde problemen juist weer kleiner te maken, ze dichter bij huis te brengen en ze daardoor ook concreet en hanteerbaar te maken.”

Het bijzondere is dat Haagsma de SDG Dome financierde uit een som geld die PwC reserveert bij wijze van CO2-belasting. Dat bedrag werd op 100 euro per CO2-ton gesteld, waardoor vorig jaar een bedrag van 1,85 miljoen werd gereserveerd. Naast de Dome spendeert PwC dit bedrag aan maatregelen die een positieve impact hebben op het milieu en klimaat, zoals het streven in 2030 volledig circulair te opereren. In samenwerking met MVO Nederland volgt deze maand een P+ Special over dit thema.

De Dome, die in het PwC-kantoor in Amsterdam staat, is ook vrij toegankelijk voor publiek. Vanwege de grote belangstelling is besloten de Dome langer dan gepland open te stellen. Groepen kunnen niet groter dan acht mensen zijn. Aanmelden en info bij: cr.office@nl.pwc.com

Een impressie van de SDG Dome van PwC op dit YouTube-filmpje