Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Emiel Gieles, illustratie Anje Jager
Emiel Gieles, illustratie Anje Jager
23 februari 2025

SDG-doelen achteruit gekacheld

De voortgang van de SDGs laat een alarmerend beeld zien. Slechts 17 procent van alle SDG-targets ligt op schema. Bij een derde van de doelen is de voortgang gestagneerd of zelfs achteruitgegaan. De SDG-doelen zijn te belangrijk om alleen als stickers te gebruiken op websites en in jaarverslagen. En zeker niet om achteraf op al bestaande activiteiten te plakken.

Dit stelt Emiel Gieles in een blog van Impact Centre Erasmus, dat het 10-jarig jubileum viert. Gieles is daar impact researcher. Hij baseert deze conclusies op onderzoek van de Verenigde Naties, die de Sustainable Development Goals tien jaar geleden lanceerde, met nog slechts 5 jaar te gaan. Eén van de observaties hierbij: vaak worden de SDGs door bedrijven achteraf geplakt op bestaande activiteiten. Gieles stelt: “Terwijl strategische verankering nodig is. Anders gaan we de mondiale doelen niet halen.” 

Gieles in zijn blog: "Inzoomend op de prestatie van Nederland komt een gemeng beeld naar voren. Er is vooruitgang op bijvoorbeeld gendergelijkheid (SDG 5) en arbeid en vrije tijd (SDG 8.2), maar ook achteruitgang op gebied van wonen (SDG 11.1) en financiële houdbaarheid (SDG 10.2)2. Maar een zorgwekkend aspect: Nederland heeft van alle Europese landen een van laagste positionering op de spillover ranking, en staat zelfs op plek 162 van de 167 wereldwijd gezien..Dat wil zeggen: Nederland heeft een grote negatieve impact en maakt het voor andere landen erg lastig de SDGs te bereiken, bijvoorbeeld door de ecologische en sociale effecten van handel.

Zijn commentaar: “Helaas zie ik vaak dat bedrijven de SDGs reduceren tot een verzameling kleurrijke logo’s die achteraf worden ‘geplakt’ op bestaande activiteiten. Daarbij ontbreekt vaak een koppeling naar zowel de targets als de indicatoren. Een bedrijf plakt dan bijvoorbeeld achteraf SDG15 Leven op land op hun rapport omdat ze een bijenhotel hebben geplaatst, zonder dat er een uitleg gegeven wordt of en hoe de organisatie als geheel een positieve bijdrage levert aan biodiversiteit en deze SDG. Deze oppervlakkige benadering doet geen recht aan het potentieel van de SDGs, en ook niet aan de urgente uitdagingen waar we als mondiale samenleving voor staan.”

Lees de volledige blog met een voorstel voor een stappenplan, om alsnog vaart te maken.

 

Downloads

Meer info download je hier:

Blog Emiel Gieles ICE (268 kb)