Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
FMO
FMO
24 november 2013

Eindelijk fonds voor MKB in opkomende markten

Te groot voor microkrediet. Te klein voor de banken. Met een belegging van 100 miljoen euro in het gloednieuwe Nederlands ‘SNS FMO SME Finance Fund’ springen pensioenfondsen in dit gat waar mkb-bedrijven in opkomende markten in zitten.

Volgens mede-initiatiefnemer Harry Hummels van SNS Impact Investing kunnen grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars een mooi rendement verwachten:  “Het is een fonds dat naast een beoogd rendement van 3 tot 6 procent een bijdrage wil leveren aan het versterken van een duurzame economische ontwikkeling in opkomende economieën. Met een gecommitteerd kapitaal van 100 miljoen is de lancering in deze tijd een positief signaal aan de Nederlandse beleggingsmarkt.”

Zwitserleven, het Spoorweg pensioenfonds en het Pensioenfonds Openbaar Vervoer hebben de eerste storting gedaan. SNS Impact Investing, onderdeel van SNS Asset Management, en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO starten dit fonds gezamenlijk op. De verwachting is dat in 2014 de toezeggingen nog aanzienlijk zullen toenemen.

Potentiële kredietontvangers zijn ondernemers actief in onder andere landbouw, voedselverwerking en distributie, detailhandel, productie en transport. Bijzonder aan het fonds is dat het via lokale financiële instellingen investeert in kleine en middelgrote ondernemingen. Deze financiële instellingen – meestal lokale banken – richten zich op het investeren in het MKB in hun eigen regio.
De reden om via lokale banken te investeren is tweeledig, aldus Yvonne Bakkum, directeur FMO Investment Management: “Lokale banken zijn het beste in staat te beoordelen welke maatschappelijk relevante lokale bedrijven financiering kunnen gebruiken. Daar komt bij dat deze werkwijze efficiëntievoordelen met zich meebrengt, aangezien bij financiering van kleine en middelgrote bedrijven intensieve begeleiding en controle vanuit de bank nodig is voor relatief kleine leningen.”

Opvallend is ook dat FMO er alweer bij zit. Er gaat bijna geen week voorbij of deze Nederlandse ontwikkelingsbank laat wel van zich spreken. Is het niet de bijdrage die het levert aan de totstandkoming van een ‘revolverend fonds’ voor projecten in ontwikkelingslanden, boeiende ‘impact-studies’, projecten met het IDH, dan is het wel de samenwerking met een Nederlandse pensioenspecialist als SNS Asset Management. Voor de Nederlandse krantenlezer is het een onbekende bank. Toch vervult FMO steeds opvallender de rol waarin zij al ruim 40 jaar ervaring heeft: het selecteren en vervolgens beheren van investeringen in ontwikkelingslanden met een positieve impact op de lokale economie. FMO staat voor : Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden en is de Nederlandse ontwikkelingsbank. FMO richt zich op drie sectoren die een grote impact hebben op de ontwikkeling van een land: financiële instellingen, energie en landbouw. Met een totale investeringsportefeuille van 6.3 miljard euro behoort FMO wereldwijd tot de grootste bilaterale ontwikkelingsbanken voor de private sector.

Meer over FMO Investment Management