Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
oranje
oranje
01 juni 2016

SNS Nederlands Aandelenfonds duurzaamste oranjefonds

Er is geen duurzamer landenfonds te vinden dan het SNS Nederlands Aandelenfonds, dat vooral grote concerns in de AEX volgt. Dat blijkt uit een analyse van Morningstar, gespecialiseerd in het vergelijken van beleggingsfondsen.

Dat het SNS Nederlands Aandelenfonds zo goed uit het onderzoek van Morningstar en Sustainanalytics tevoorschijn komt, is vooral te danken aan de hoge score van de Nederlandse zwaargewichten die genoteerd staan aan de AEX. De tien grootste concerns maken samen 78,38 procent van deze index uit. En daaronder vallen de namen van Shell, Unilever, ING Groep, ASML, Philips, Heineken, Ahold en AkzoNobel, waaronder enkele op duurzaamheidsgebied te boek staan als ‘outperformer’. Daaronder valt volgens de onderzoekers ook Shell, ook al verwierpen de aandeelhouders op de laatste bijeenkomst nog een voorstel om de strategie van het bedrijf om te gooien naar vernieuwbare energie, ten koste van fossiele brandstoffen.

Omdat de duurzaamheidscijfers van deze bedrijven ook in internationaal opzicht gemiddeld hoger liggen, scoort het SNS Nederlands Aandelenfonds beter dan gemiddelde Europese fondsen, of wereldwijd gespreide fondsen.

Fondsanalist Ronald van Genderen van Morningstar concludeert op de website: “Daarmee blijkt een belegging in een Nederlands aandelenfonds een relatief duurzame belegging. Nederlandse aandelenfondsen beleggen dus over het algemeen in bedrijven die binnen hun industrie voorlopers zijn op het gebied van duurzaamheid of in ieder geval hun ESG-beleid (People Planet Profit) relatief goed op orde hebben.”

Omdat ze tot dezelfde moeder behoren, zijn de nummers 2 en 3 op deze lijst  ook voor SNS. Het gaat om de Nederlandse fondsen van verzekeraar Reaal RZL Nederlands Aandelenfonds en het Zwitserleven Aandelenfonds. Ze hebben het erepodium vooral te danken aan het feit dat de geselecteerde bedrijven weinig met controverses omgeven zijn, zoals bijvoorbeeld wapenhandel of relaties met regimes in landen die op een zwarte lijst staan. Was dat niet het geval geweest, dan had het fonds BNP Paribas AEX op het ereschavot bovenaan gestaan.

Van Genderen: “Wanneer we in aanmerking nemen dat de portefeuille van SNS Nederlands Aandelenfonds (en daarmee ook die van RZL en Zwitserleven) slechts in geringe mate afwijken van de AEX, dan kunnen we wel stellen dat een belegging in de AEX of de onderliggende bedrijven leidt tot de relatief duurzaamste belegging binnen de categorie Nederlandse aandelen.”

Tegenvallende resultaten zijn er voor Robeco Hollands Bezit, NN Dutch Fund en Kempen Orange, andere Oranjefondsen die onderaan de lijst bungelen.

Het onderzoek volgt op de eerder door Morningstar geintroduceerde duurzaamheidsscores, die worden weergegeven met bolletjes. Het SNS Nederlands Aandelenfonds heeft nu het maximum van 5 bolletjes gekregen. Het fonds staat sinds januari op een rendement van 1,65 procent. Dat is voor een aandelenfonds ook nog niets eens zo gek, op het ogenblik.

Het volledige artikel op de website van Morningstar