Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Schijvens Corporate Fashion
Schijvens Corporate Fashion
19 mei 2021

Schijvens Corporate Fashion: na vijf jaar circulair

“We hebben nagenoeg geen nieuwe grondstoffen meer nodig”. Dat zegt directeur Shirley Schijvens over de verbazingwekkende snelheid waarmee haar bedrijf is overgestapt op circulaire productie van bedrijfskleding. Haar familiebedrijf bestaat al 150 jaar, maar in 2016 koos ze ervoor om de ‘oude’ kleding van haar klanten in de retail in te zamelen, om daar opnieuw garen van te maken voor nieuwe uniformen. Die cirkel maakte ze al na vijf jaar rond.

Schijvens toont enkele bedrijfscollecties in een mini Special van P+. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.

Schijvens leidt Schijvens Corporate Fashion samen het haar broer. “Na mijn studie aan de Hogere Hotelschool in Maastricht ben ik bij mijn vader in het bedrijf gaan werken. Mijn broer en ik hebben in 2005 het stokje van hem overgenomen, samen met mijn man Jaap.“

Anders dan sommige andere ‘oude’ modebedrijven met een versteende bedrijfsvoering, richtte Shirley Schijvens zich op de toekomst. Ze paste het bestaande businessmodel snel en succesvol aan, met grote tevreden klanten. Zou het geheim van deze flexibiliteit soms in het karakter van een familiebedrijf zitten? Volgens Schijvens wel: “Een familiebedrijf heeft niet te maken met al die aandeelhouders die geld willen zien. Die managers durven niks meer, bang om fouten te maken. Onze winst zit ‘m ook in de honderd mensen die voor ons werken, inclusief onze medewerkers in Turkije. Mijn broer en ik hoeven alleen aan onszelf verantwoording af te leggen. En aan de aarde.”

Over de historie: “Ons bedrijf is in 1863 opgericht door Johannes Schijvens. Het is steeds aan de volgende generatie overgedragen en zo altijd binnen de familie Schijvens gebleven. Mijn broer en ik zijn inmiddels de vijfde generatie. Wij maken bedrijfskleding: corporate fashion.”

In deze mini P+ -Special vertelt Schijvens over de snelle transitie: “In 2016 gooiden wij het roer om en gingen we aan de slag met het ontwikkelen van circulair garen. Dit resulteerde in 2017 in de circulaire bedrijfskleding voor de hostels van Stayokay en schoonmaakbedrijf CSU. Sindsdien kiezen steeds meer van onze klanten voor deze duurzame collectie en zijn we goed op weg naar ons doel om 100 procent circulair te produceren. Wij maken onze circulaire bedrijfskleding van gerecycled textiel in combinatie met gerecycled PET-polyester. We hebben dus geen nieuwe grondstoffen meer nodig. Het circulaire proces begint al bij de ontwerpfase en eindigt pas bij het opnieuw spinnen van de vezels die uit de ingezamelde kleding en petflesjes komen. Inmiddels hebben we een heel innovatief systeem van retourlogistiek weten op te zetten met onze partners Dobbi en PostNL. De afgedragen kleding wordt ingezameld om het vervolgens weer als hoogwaardig product terug te laten keren in de keten.”

Jullie zijn dus in vijf jaar circulair geworden?

Schijvens: “Voor 80 procent. Die laatste 20 procent kost ons nog een jaar. Dan gaat het om wollen truien die bij ons worden ingeleverd en die wijzelf niet kunnen verwerken. Blouses kunnen wij ook nog niet maken met herwonnen vezels, dus daar gebruiken we nog organic cotton voor. Daar werken we nu aan, samen met studenten. Dus… we zijn in vijf jaar bijna circulair, maar in zes of zeven jaar hopen we de hele productie circulair te hebben.”

Wat is het geheim?

Schijvens: “Niet in praatgroepjes over circulariteit gaan zitten. Dat schiet niet op. Gewoon doen! Dan kom je vanzelf de problemen tegen die je moet oplossen.”

Website van Schijvens Corporate Fashion

Download P+ mini-Special over Schijvens

Downloads

Meer info download je hier:

P+ mini Special Schijvens Corporate Fashion (4381 kb)