Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Shell weg uit Rusland
Shell weg uit Rusland
28 februari 2022

Shell stapt uit Rusland

Shell gaat zijn aandelenpartnerschappen in de Russische staatsenergiegigant Gazprom beëindigen. Dit in het licht van de Russische invasie van Oekraïne.

Dat is een sneller besluit dan dat van de 210 Nederlandse gemeenten die energiecontracten afsloten met Gazprom.

Volgens een verklaring is Shell van plan haar joint ventures met Gazprom en aanverwante entiteiten te beëindigen. Daaronder haar 27,5 procentsbelang in de Sakhalin-II-faciliteit voor vloeibaar aardgas en een 50 procents belang in Salym Petroleum Development en de energieonderneming Gydan. De voormalige ‘Koninklijke’ zal ook de medewerking stoppen aan het Nord Stream 2-pijpleidingproject, zo staat in de verklaring.

"We zijn geschokt door het verlies aan mensenlevens in Oekraïne, dat we betreuren. Dit als gevolg van een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt", zei Shell-topman Ben van Beurden.

"Onze beslissing om te vertrekken is er een die we met overtuiging nemen", voegde hij eraan toe: "We kunnen niet - en we zullen niet - toekijken. Onze directe focus is de veiligheid van onze mensen in Oekraïne en het ondersteunen van onze mensen in Rusland. In overleg met regeringen over de hele wereld zullen we ook de zakelijke implicaties van deze beslissingen doornemen, inclusief het belang van veilige energieleveringen aan Europa en andere markten, in overeenstemming met de relevante sancties.”

Volgens het bedrijf had Shell eind 2021 ongeveer 3 miljard dollar aan vaste activa in deze ondernemingen in Rusland.

"We verwachten dat deze beslissingen van invloed zullen zijn op de boekwaarde van de activa van Shell in Rusland en zal leiden tot bijzondere waardeverminderingen", aldus Shell in de verklaring.