Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sherpa Nepal
Sherpa Nepal
07 mei 2020

Mondiaal FNV: Sherpa’s zonder inkomen

Niet overal ter wereld ontvangen mensen met risicovolle beroepen in deze tijden van corona waardering en financiële ondersteuning. Sherpa’s en rafters in Nepal doen werk dat levensgevaarlijk is, zeker wanneer ze niet goed opgeleid zijn. Op dit moment is er echter geen enkele compensatie voor deze reisgidsen, nu de toeristen wegblijven. De Nepalese vakbeweging heeft dan ook een voorstel gedaan waardoor de gederfde inkomsten vergoed kunnen worden.

De P+ Special ‘Gered’ van deze week gaat over veiligheid op het werk. Mondiaal FNV coördineert in tal van landen opleidingen die beroepsrisico’s sterk moeten verminderen.

De Nepalese vakbond Unitrav van sherpa’s en rafters meldt het succes hiervan. Unitrav-voorzitter Suman Parajuli in de P+ Special: “Mede dankzij onze veiligheidstrainingen is het aantal ongelukken op de rivieren en in de Himalaya met bijna 40 procent gedaald.”

Volgens onderzoek van de Nepalese autoriteiten zijn er 1500 berggidsen, 2500 raftinggidsen en 45 duizend dragers. “Ze zijn vaak niet goed opgeleid en missen de goede uitrusting die voor hen cruciaal is”, vertelt Parajuli. “Toeristenbureaus die hen inhuren, bieden alleen een ziektekostenverzekering met slechte voorwaarden. Verder bieden ze vaak geen goede accommodatie, die voor de gidsen en dragers onontbeerlijk is. Ook het loon laat te wensen over. En bureaus nemen hun verantwoordelijkheid niet, door geen apparatuur voor weersvoorspellingen te geven. Nu toeristen wegblijven, moeten zowel toeristenbureaus als overheid ook deze verantwoordelijkheid op zich nemen.”

In de P+ Special ook aandacht voor de mijnwerkers in Wit-Rusland. Een van opleiders van Mondiaal FNV zag haperende afzuiging, slechte protectie van mensen, geen oogbescherming, gehoorbescherming, enzovoort. Orde en netheid waren niet volgens de standaards die hij gewend was. “Praten over veiligheid interesseerde de vakbondscollega’s zeer. Want in Wit-Rusland werden ze ziek. De gemiddelde leeftijd van de werknemers was slechts 49 jaar, onder andere door de arbeidsomstandigheden. Veelal door hersen- en hartfalen, lever- en nierfalen. Er waren jongens die zeiden: ‘Ik wil niet zoals mijn vader doodgaan.’ Het vergroten van veiligheid was dus van levensbelang.”

Tenslotte ook een update van de veiligheid van de textielwerkers in Bangladesh.Hier is er nu de Readymade Sustainability Council (RSC) van kracht, waarbij de overheid inspecteurs opleidt en de naleving van de afspraken voor zijn rekening neemt. “Van de 1645 bedrijven die onder Accord vallen, inclusief hun nevenvestigingen, zijn nu ruim 2100 gebouwen geïnspecteerd”, zegt Raisul Islam Khan, global strategic researcher and campaigner. “We rapporteren per kwartaal de stand van zaken. Meer dan 91 procent is begonnen met sanering of heeft dit voltooid. Dan gaat het vooral om brandveiligheid en andere veiligheidsmaatregelen. Het zijn dure aanpassingen; eigenaren kunnen niet altijd onmiddellijk geld vrijmaken.”

Andere ijkpunten zijn de oprichting van veiligheidscomités en het geven van veiligheidstrainingen aan alle werknemers die onder Accord vallen. 

Khan: “Inmiddels zijn 1,8 miljoen werknemers geïnformeerd over essentiële veiligheidsnormen. 311 veiligheidscomités hebben de training voltooid.”

Download de complete P+ Special ‘Gered’ met deze artikelen.

Tekst Astrid van Unen

Downloads

Meer info download je hier:

Gered, over veilig werken (831 kb)